refugiats: brutal xenofòbia nacionalcatòlica, també, polaca

http://lodzpost.com/wp-content/uploads/2015/09/immigrants-policy-in-poland-to-be-discussed.jpgCavalcant sobre l'onada de temors i la ignorància de polonesos del carrer, un poble ètnicament i religiosament homogeni des de la Segona Guerra Mun­dial, el líder del partit nacionalcatòlic, Jaroslaw Kaczynski, va encapçalar la setmana passada una autèntica croada al Parlament en contra de l'acceptació dels refugiats que va deixar desconcertats el Govern i gran part de l'opinió pública.

Kaczynski va negar al Govern tot dret a prendre la decisió en nom del poble polonès i va rebutjar acollir refugiats "perquè posarien en perill, d'una manera violenta i agressiva, la nostra seguretat, la vida quotidiana, la vida pública i la nostra llibertat i identitat"... "Volem que, com a Itàlia, els temples es converteixin en urinaris? O, com passa a Suècia, on hi hagi zones on s'imposa la xaria?", preguntava el líder de l'oposició.

Altres acòlits nacionalcatòlics van arremetre contra el Govern i contra el "dictat d'Alemanya", posant la veu d'alarma davant el que qualifiquen d'importació no només d'una fe hostil al catolicisme sinó de terroristes declarats que volarien nadons polonesos. La portada del principal òrgan de propaganda nacio­nalista, la revista wSieci, va ­publicar en portada la foto de la cap del Govern vestida amb un hijab i empunyant barres de dinamita amb el títol: "Ewa Kopacz ens porta l'infern per ordre de Berlín".

Poland MigrantsLa primera ministra no va poder contenir la indignació: "Vull preguntar al primer catòlic i defensor de la vida: quin preu fixa vostè per a la vida d'un home?", va exclamar. "Els defensors de la vida no nascuda, no sabeu mostrar solidaritat amb els que estan morint? Esteu veient terroristes a cada cantonada? Algú posa en perill la vida dels polonesos? Potser un poble de gairebé 40 milions d'habitants no és capaç d'un gest de solidaritat cap als que fugen de la mort i demanen socors?".

Al cor de nacionalcatòlics decidits a aconseguir el vot de la por en les pròximes eleccions parlamentàries de l'octubre, on són favorits s'hi van sumant alguns sacerdots, desafiant exhortacions a la solidaritat i caritat cristiana formulades recentment pel Papa i alguns bisbes polonesos.

"És difícil veure refugiats en aquestes hordes salvatges que assalten la policia a Hongria, Àustria i Grècia", escriu el pare Jacek Jan Paw¿owicz, doctor de Teologia. "Aquests salvatges no hi tenen res a veure, volen arribar a Occident seduïts per l'Estat de benestar".

"No acceptaré refugiats a la meva parròquia -escriu el pare Ryszard Winiarski, rector de Dorohusk, a la popular revista catòlica militant Fronda-. No vull que ningú convidi a casa meva els que són perillosos". I tot seguit explica: "L'Alcorà ­insulta els meus sentiments ­religiosos perquè nega la divi­nitat de Crist. Als països musulmans no hi ha democràcia, no hi ha drets humans, no hi ha lli­bertat, ­sobretot per als nostres germans cristians, que pateixen repre­sàlies".

A la seva homilia diumenge passat, el bisbe Piotr Libera va refutar les acusacions de la premsa europea recorrent a la història de les relacions entre Polònia i l'orde dels Cavallers Teutònics convidats a Polònia al segle XIV i que es van convertir en una potència militar rival i futur Regne de Prússia. "Els polonesos no som xenòfobs ni poc hospitalaris. Som savis que sabem escarmentar. La lliçó que vam treure de les lluites contra els Cavallers Teutònics la tenim per sempre: si deixes entrar l'estrany en una casa en construcció, petita i pobra, tindràs problemes molt grossos. Ja sabem els problemes que es van buscar a França, Alemanya i Àustria, si bé les seves cases són més grans i més riques. I tot en nom d'una ideologia morbosa, el pluralisme que considera bones totes les cultures i religions, tret de la ­seva pròpia, la cristiana, de la qual abjuren i contra la qual ­lluiten!".

23-IX-15, M. Stasinski, lavanguardia