"Catalunya i els paraigües dels banquers (segons Twain)", Màrius Carol

Resultat d'imatges de fainé oliuMark Twain és un autor de lectura obligada a les escoles dels Estats Units. S'ha arribat a escriure que tota la narrativa nord-americana procedeix d'un llibre seu titulat Huckleberry Finn. Ernest Hemingway, que no era un home donat als afalacs, va arribar a proclamar que tota la literatura del seu país comença en Twain: "No hi havia res abans, ni hi ha res tan bo després". Twain precisament va escriure sobre els banquers una frase que es va fer cèlebre al seu temps: "Els banquers són una gent que et deixa un paraigua quan fa sol i te'l demana quan comença a ploure". Així que ni tan sols als Estats Units, on els triomfadors són elevats als altars com a exemple d'una nació única al món, on és possible passar de la misèria a la presidència de les grans corporacions, els banquers no tenen gaire defensors. L'última crisi no ha contribuït a millorar-ne la imatge, encara que alguns d'ells han fet més per resoldre la situació que determinats polítics que després s'han encarregat de posar-se les medalles.

Als banquers, el Govern d'Espanya els ha empès a l'arena electoral perquè es mullessin sobre el que està passant a Catalunya, però sobretot perquè alertessin de les conseqüències d'una secessió. No els han deixat gaire marge en el redactat, però almenys els presidents del Sabadell i CaixaBank han rebaixat el document final i hi han introduït la idea que d'aquesta situació se'n surt negociant. Tot i que han hagut de reconèixer que si Catalunya quedés fora de la UE haurien de buscar la seva seu allà on tinguessin la protecció del BCE.

El seu manifest ha excitat el discurs d'alguns polítics catalans seriosos que, sentint-los el cap de setmana, semblaven veritables líders antisistema. A les xarxes hi ha hagut qui ha fet facècies de la banca per aconseguir l'aplaudiment fàcil. Però en aquest país sobren bromistes a sou i hi falten intel·lectuals independents. O és que a Ítaca les operacions comercials es faran per bescanvi?

21-IX-15, Màrius Carol, lavanguardia