quin Mercat tenim quan les Empreses sabotegen la Lliure Competència?

Multa rècord de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) al sector de l'automòbil. El regulador ha sancionat amb 171 milions d'euros21 empreses fabricants, distribuïdores, comercialitzadores, prestadores de serveis postvenda i consultores acusades de formar un càrtel i intercanviar informació sensible, per exemple sobre ofertes i descomptes de preus, amb la consegüent distorsió del mercat. Estan afectades totes les marques generalistes (i també algunes de prèmium), amb l'excepció de Seat i Volkswagen, que són precisament els que han facilitat a la CNMC la informació necessària per sustentar l'expedient.

00106521145273    1  600x600La CNMC considera provada una infracció "única i continuada" consistent en l'"intercanvi sistemàtic d'informació confidencial comercialment sensible, tant actual com futura i altament desagregada, que cobria la pràctica totalitat de les activitatsrealitzades".

Competència assegura que ha quedat acreditat que les empreses van desenvolupar els esmentats intercanvis d'informació "amb manifesta ocultació i secretisme", valent-se de mecanismes específics que facilitaven l'esmentat intercanvi d'informació, mitjançant la participació a aquest efecte de dues consul­tores, Urban Science i Snap-On Business Solutions. Es va intercanviar informació relativa a la distribució i venda a través de l'anomenat Club de les Marques. També es van compartir dades sobre serveis i activitats de postvenda, per a la qual cosa es va crear un programa de col·laboració a partir de la consultora Urban Science. Igualment, algunes de les marques incloses en aquest expedient també van intercan­viar informació confidencial en el camp del màrqueting.

Competència apunta que en les inspeccions realitzades a les seus de les empreses a finals de juliol del 2013 i juntament amb la documentació facilitada per Seat "a la seva sol·licitud d'exempció de pagament de multa" es comprova que aquestes accions han ocasionat efectes perniciosos sobre la competència efectiva al mercat.

La CNMC ha decidit eximir de la multa Seat, Volkswagen Audi España i Porsche Ibérica per la seva condició "de sol·licitants de clemència". "Van aportar proves per ordenar les inspeccions realitzades, així com posteriorment, durant la instrucció d'aquest expedient, que han possibilitat a la CNMC la detecció i acreditació d'aquest càrtel". Les marques del Grup Volkswagen s'han deslliurat així d'una multa de 39,44 milions d'euros, segons assenyala la CNMC.

A més, considera que el paper de les consultores Urban Science i Snap-On va ser determinant, ja que van actuar com a facilitadores actius del càrtel i com a instruments fonamentals en l'intercanvi d'informació i en el manteniment de l'esmentada conducta en el temps.

Les marques sancionades representen més del 90% de les vendes a Espanya. I encara que s'intuïa des de feia mesos, la decisió de Competència ha caigut com una bomba al si de la patronal del sector Anfac, tant pel que implica per a la imatge del sector com per la delació de Seat i VW. Un portaveu de Seat va dir ahir que "el grup no comenta aquest tipus d'actuacions". Per la seva banda, l'Anfac va destacar que la sanció "no ha d'entelar la imatge del sector" i va recordar que el mercat automobilístic espanyol és un dels més competitius del món ja que cap marca no controla més d'un 10% del mercat. Fonts de l'Anfac van insistir, a més, que "en cap cas el consumidor no ha resultat perjudicat",

Aquesta multa se suma a les imposades recentment a nombrosos concessionaris, de manera que el sector de l'automòbil acumula 224,3 milions d'euros en multes de Competència.

29-VII-15, D Álvarez, lavanguardia