la UEFA ratifica la seva patinada política contra el Barça
+ enorme patinada política de la UEFA contra l’independentisme català
Per què el Barça ha d'acabar pagant una multa si a la final de Berlín no hi va haver ni un sol incident entre les aficions? Per què el club blaugrana ha de ser castigat si no era l'organitzador del partit ni va repartir les estelades ni controlava les portes del recinte? On s'ha de posar la frontera del que és punible i el que no? Aquella nit a Berlín va triomfar el futbol i la seva festa, i es va viure un ambient fenomenal. Hi va haver camaraderia entre seguidors del Juventus i el Barcelona, i va regnar l'esportivitat sobre el terreny de joc, més enllà del vigor propi amb què es disputa una final d'aquesta magnitud. Ni quan es va acabar el partit ni l'endemà ningú no va posar èmfasi en la presència de les banderes independentistes, ningú no hi havia donat una importància superior a la que tenia, ningú no va assenyalar aquest tema com una qüestió que hagués alterat el desenvolupament normal del partit, ni de bon tros...
Ni tancament del Camp Nou ni advertència al Barcelona, però tampoc perdó. El cas de la presència massiva d'estelades de la final de Berlín es va saldar amb una multa de 30.000 euros. La comissió de control, ètica i disciplina de la UEFA va sancionar el Barça amb aquesta quantitat i va tancar així amb una decisió molt europea -atacant la butxaca i prou- l'expedient obert el 30 de juny per l'informe d'una delegada ucraïnesa que ni tan sols va veure el partit en viu i en directe, sinó que el va seguir per televisió des de casa seva. Tot i això, la UEFA estableix un precedent incòmode amb la primera sanció a les estelades, ja que aquesta bandera és un clàssic dels partits del Barcelona a l'Estadi, també els de Champions, i no es pot descartar que a partir d'ara hi hagi més expedients coincidint amb els successius matxs del conjunt blaugrana com a local a Europa.
L'objectiu de la UEFA, amb l'apartat 2.e de l'article 16, és evitar manifestacions xenòfobes, racistes i intolerants, però també vol mantenir el futbol allunyat de la política. I aquesta vegada s'ha mostrat taxatiu. Segons la UEFA el Barcelona és el màxim responsable del comportament dels seus aficionats dins de l'estadi olímpic, encara que no fos el club qui exhibís les estelades sinó persones individuals les que les van entrar a dins del recinte i les que les van ensenyar durant el partit, un aspecte que tindria més a veure amb la llibertat d'expressió, ja que les banderes independentistes no formaven part de cap animació promoguda des dels departaments del club.
El Barcelona respecta la sanció però en un comunicat es va mostrar "en total desacord" amb la decisió de la UEFA. Sobretot perquè recorda que "el delegat presencial d'aquest organisme al partit va qualificar d'excel·lent el comportament dels socis i aficionats del Barcelona, abans, durant i després del partit, tal com va detallar al seu informe". Per això, els serveis jurídics del Barça estudiaran la conveniència de qüestionar la resolució sancionadora. És a dir, que el Barça no descarta encara recórrer al TAS el càstig imposat per defensar la reputació dels socis.
Així mateix, fonts del club destaquen que s'ha evitat el pitjor escenari. El tancament parcial de la grada del Camp Nou hauria estat un perjudici per a una part de l'afició barcelonista, a més de ser una decisió forçosament arbitrària. Perquè, quina zona s'hauria vist afectada si la presumpta infracció no es va produir al mateix recinte?
L'altre punt favorable als interessos del Barcelona és que la resolució final de la UEFA tampoc no inclou cap advertència. Un warning hauria estat perillós perquè hauria posat el coliseu barcelonista sota sospita. És a dir, que el Camp Nou estaria advertit de sanció que es faria efectiva al següent incident a l'Estadi. A més els delegats de la UEFA també estarien avisats per fixar-se més en les grades i detallar qualsevol incidència. En aquest sentit, el Camp Nou queda net.
En canvi, al Barcelona no li agrada gens que s'hagi pogut escampar una taca sobre la seva afició quan el 6 de juny passat a Berlín no hi va haver enfrontaments entre seguidors ni cap càntic ofensiu. Des de la Recopa de Basilea del 1979 els culers històricament han fet grans desplaçaments per acompanyar el seu equip en finals i a cada viatge s'ha donat una lliçó de civisme, que l'episodi de les estelades no pot posar en dubte.
Per aquest motiu, un dels arguments que va utilitzar el Barcelona en les al·legacions, i que sembla ser que els comissaris no han entès, és que es tracta d'una bandera que forma part de la normalitat de Catalunya. Multar i voler sancionar les estelades fins i tot es podria considerar una censura a l'anhel de part de la societat catalana.
"Aquesta decisió de la UEFA suposa un greu atac a la llibertat d'expressió i d'opinió", van dir l'Assemblea Nacional de Catalunya i la Plataforma Pro Seleccions. "Són càntics i símbols que no són violents ni estan prohibits enlloc", van protestar. Precisament, dijous passat durant la campanya electoral en què estava immers el Barcelona, Josep Maria Bartomeu, encara com a candidat, va firmar el compromís de país amb aquestes dues entitats, en què es comprometia a fer del Barça "un agent actiu en la promoció del procés de transformació política que està vivint el país", deia el comunicat. Aquest desig de canvi es fa visible dues vegades per partit en els duels del Camp Nou quan la grada crida "independència" a partir del minut 17 i 14 segons, sense que la UEFA hagi detectat mai que aquests càntics contravenien l'article 16.2.e.
També va mostrar el seu rebuig de la multa el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, que va revelar que les altes esferes ja intuïen que hi hauria una sanció per al Barça. "Ja sabíem que alguna cosa acabaria passant, sobretot pel rebombori que va envoltar l'afer", va dir Tibau a RAC1. "Més que la multa em sap greu el fet perquè a Berlín es va viure una festa. No és bo multar una actitud així", va dir per defensar a l'afició del Barcelona, que va expressar les seves idees de manera pacífica i sense discriminar ningú. "Va ser una manifestació sense criticar ningú. La gent només expressava el seu suport a un equip i a un país".
"Una afició com la del Barça no es mereix això", va lamentar Marc Bartra des de San Francisco. "El que importa és que van animar al 100%, que vam tenir la nostra gent a prop i que vam guanyar la Champions. No sóc partidari de sancionar, perquè crec que cadascú és lliure d'expressar-se, però la UEFA és la que ha decidit això", va dir el defensa.
El càstig de l'organisme europeu va arribar només quatre dies abans que la comissió Antiviolència es reuneixi dilluns vinent a la seu del CSD per estudiar el cas de la xiulada a l'himne durant la final de la Copa del Rei que els blaugrana i l'Athletic van disputar al Camp Nou el 30 de maig.
A l'article 16.2 apartat E del seu reglament disciplinari la UEFA avisa que és sancionable el següent: "L'ús de gestos, paraules, objectes o altres mitjans per transmetre un missatge no apropiat en un esdeveniment esportiu, especialment missatges que són polítics, ideològics, religiosos, ofensius o d'una naturalesa provocadora".
24-VII-15, J.B. Martínez/C. Rupérez, lavanguardia