Daesh desafia Hamàs a Gaza

El duel entre el grup islamista palestí Hamàs i militants vinculats a l'Estat Islàmic (EI) a la franja de Gaza fa pujar encara més la tensió dins d'aquesta zona palestina. Ahir al matí, seguidors de l'Estat Islàmic, que durant els últims dies s'han manifestat contra Hamàs amb les seves banderes negres i vestits de negre, igual com els milicians de l'organització en altres zones de l'Orient Mitjà, van assumir la responsabilitat del llançament de coets sobre el territori israelià la setmana passada, a la ciutat de Gan Yavne. La sirenes van sonar sobtadament a tot el sud d'Israel i van obligar gairebé dos milions de persones a entrar als refugis. Llavors l'aviació israeliana va bombardejar Gaza.

Els responsables de l'Estat Islàmic a la franja van llançar un ultimàtum de 48 hores a Hamàs, exigint que parin immediatament la persecució dels seus seguidors. El comunicat va ser difós als mitjans de comunicació de Gaza, però no van assenyalar quines mesures adoptaran si les forces de Hamàs continuen la seva operació contra ells.

Des de l'ofensiva israeliana Marge Protector de l'estiu passat -cinc setmanes de bombardejos que van acabar amb més de dos mil morts- Hamàs intenta controlar petits grups radicals d'origen salafista vinculats a la gihad mundial. Hamàs tem que aquestes milícies aconsegueixin controlar Gaza.

Ahir mateix, la policia de Hamàs va matar un militant de l'Estat Islàmic, cosa que significa la primera víctima mortal des de l'inici de l'operació contra el grup terrorista a Gaza. El portaveu de Hamàs, Eiad al-Bozum, va declarar que un home de 27 anys va perdre la vida "durant un intent d'arrest". Va afirmar que l'home es va negar a lliurar-se, va obrir foc sobre les forces de ­Hamàs i va col·locar explosius a l'entrada de casa seva, on s'amagava.

Una altra font del govern de Hamàs, consultada per La Vanguardia, va revelar que, immediatament després del llançament de míssils sobre Israel la setmana passada, els responsables de l'atac van ser arrestats. "L'atac de coets contradiu els interessos de les faccions palestines de la franja de Gaza i va en contra dels nostres interessos nacionals. Nosaltres considerem que en aquest moment l'atac de míssils pot ser molt perillós", va assegurar aquesta font.

Els homes de l'Estat Islàmic, en canvi, acusen Hamàs de ser massa tou amb Israel i de no imposar prou la xaria. L'EI considera que no hi ha més llei que la llei islàmica, i és d'on parteix per governar àmplies zones de l'Iraq i Síria.

D'altra banda, a la frontera egípcia del Sinaí, una altra cèl·lula terrorista islamista, que va jurar fidelitat a l'Estat Islàmic, va advertir que llançarà una sèrie de coets sobre el balneari israelià del mar Roig, a la ciutat d'Eilat, els pròxims dies.

El grup Ansar Bait al-Maqdis, que va canviar de nom l'any passat pel de Wilaiat Sinai (Província del Sinaí), ja ha atacat diverses vegades aquesta ciutat del sud d'Israel, sense provocar danys ni víctimes.

Al Sinaí l'Estat Islàmic manté una guerra oberta contra l'exèrcit egipci, que rep suport indirectament d'Israel. L'exèrcit israelià aporta ajuda d'intel·ligència a les forces armades egípcies i, malgrat que això contradigui l'acord de pau firmat entre els dos països, va permetre que Egipte introduís a la zona fronterera del Sinaí tancs, soldats i helicòpters de combat per lluitar contra l'enemic comú.

Segons va poder saber aquest diari, els líders dels dos països, Abdul Fattah al-Sissi i Benjamin Netanyahu, tenen un telèfon vermell per coordinar la lluita contra els islamistes.

3-VI-15, H. Cymerman, lavanguardia