cau Blatter, el cap de la corruptocràcia del circ del futbol internacional

Resultat d'imatges de joseph blatter

Potser fins i tot és lògic que el dia de la dimissió de Joseph Blatter coincidís en el temps amb la notícia de la inculpació de l'expresident de la Confederació de Futbol Brasiler Ricardo Teixeira per delictes de blanqueig de diner, evasió fiscal i frau. Perquè els orígens de les dues dècades de Blatter com a poder suprem del futbol mundial es troben al Brasil i, concretament, en l'e­xemple del seu antecessor a la presidència de la FIFA: João Ha­velange, sogre i còmplice en corrupció de Teixeira.

Des del moment en què Blatter es va incorporar al departament de màrqueting de la FIFA el 1975 amb el conseller delegat d'Adidas i pioner del nou màrqueting bilionari del futbol, Horst Dassler, Havelange va ensenyar al seu jove protegit suís l'art del cabdill. "El cabdillisme sud-americà és basa en un líder fort, el poder del qual depèn d'una xarxa de relacions clientelars", diu Rory Miller, expert en futbol llatinoamericà de la Universitat de Liverpool. Bé fossin les pràctiques del cacic, bé la utilitat del nepotisme, "Blatter ho va aprendre tot d'Havelange i Teixeira". Havia funcionat de meravella per al patriarca Havelange, que es va aferrar al poder durant un quart de segle abans de lliurar els seus feus de suport a Blatter l'any 1998.

Resultat d'imatges de joseph blatter mafiaEl cabdillisme de Sepp Blatter i Havelange es va basar en el suport de les confederacions dels països pobres a Amèrica, Àsia i l'Àfrica liderades per individus de pocs escrúpols com Jack Warner i Chuck Blazer (l'Amèrica del nord i el Carib). Blatter va tornar el favor canalitzant part dels ja bilionaris ingressos de patrocini corporatiu de la ­FIFA a aquestes confederacions menors alhora que feia els ulls grossos davant la cultura de su­borns que Warner personificava. "148 dels 209 membres de la FIFA depenien de regals i Blatter és molt generós", segons va comentar un expert en màrqueting de futbol després de la tercera reelecció de Blatter el 2006. L'error de la democràcia de la FIFA residia en el fet que el repartiment del poder econòmic del futbol era molt desigual.

Sepp va passar una part de la seva adolescència al poble suís de Vis, on va néixer el 1934. "Blatter va aprendre la importància de relacionar-se a les tavernes de Vis", diu Mark Pieth, responsable d'un informe sobre la transparència de la FIFA. Es va envoltar d'homes de confiança com Jérôme Valcke, presumpte beneficiari d'un suborn per deu milions de dòlars de Jack Warner, un escàndol del qual ni Blatter no s'ha pogut escapar. Seductor, es va casar tres vegades i va encantar a molts en l'entorn de la seu de la FIFA a Zuric. També es va envoltar de familiars com el seu nebot, l'empresa del qual InfrontSport and Media, de seu al paradís fiscal suís de Zug, és col·laboradora de la FIFA.

Alhora, Blatter liquidava tots els seus crítics i rivals. Després de la seva primera victòria el 1998, va purgar tots els aliats del seu rival Lennart Johansson i va formar l'anomenat Fuhrensgruppe, un equip d'assessors especials lleials.

Però hi ha una diferència entre Blatter i els seus mestres cabdillistes. En comptes d'involucrar-se directament en la xarxa de suborns, Blatter la va aprofitar per garantir-se el suport dels culpables. Quan Blatter era el número dos d'Havelange, l'empresa de màrqueting International Sports and Leisure -creada per Horst Dassler i també amb seu a Zug- va repartir milions de dòlars entre Havelange i Teixeira. Blatter "ho va veure tot però no va dir res", diu Andrew Jennings de la BBC. Seria la primera de moltes vistes grosses. Amb aquesta màniga ampla i moltes de més posteriors va arribar al poder màxim del futbol mundial i allà hi va estar durant 17 anys.

3-VI-15, A. Robinson, lavanguardia