estúpida, i impune, gestió política de les infraestructures més productives
En 50 anys, hem llençat literalment al mar 45 milions d'euros, a raó de 900.000 euros anuals. Ho hem fet absurdament i sense sentit per regenerar les platges del Maresme. Aquests diners s'han malgastat perquè les regeneracions mai no han resolt el problema de l'erosió del litoral que requereix solucions seriosament diagnosticades i més ben plantejades. Ara, el Ministeri de Medi Ambient, seguint amb l'esmentada tradició malgastadora, promet una nova despesa pública de 52 milions d'euros durant els propers 15 anys per persistir en la regeneració de les platges. Però, aquesta vegada, hi ha una novetat interessant: es proposa d'instal·lar espigons que retinguin la sorra i evitin que desaparegui per la força dels temporals. La qüestió té nassos perquè la proposta consisteix a reconstruir uns espigons que el mateix ministeri va ordenar desmuntar fa vint anys.
Per què torna la vella idea dels espigons construïts la dècada dels cinquanta? Perquè tants caps (llegiu-hi tècnics ministerials) tants barrets i perquè no es vol reconèixer que el veritable problema es troba en la mala gestió política de les infraestructures portuàries tant del Govern central com de la Generalitat.
Tot va començar quan es va ampliar el port d'Arenys de Mar a mitjans del segle passat. Aquella obra va impedir la circulació natural de la sorra i va fer desaparèixer les platges que hi havia cap al sud. Fins i tot un fort temporal de llevant va inundar zones habitades de Caldes d'Estrac i l'emblemàtic hotel Colón va quedar envoltat d'aigua. Com a mesura de protecció de futurs temporals es van col·locar espigons que també van servir per mantenir la sorra de les platges durant quaranta anys. A començaments dels noranta, es va imposar una nova tesi dels tècnics que van apostar per la regeneració natural de les platges sense pensar que en aquella època ja havien proliferat quatre ports més al Maresme que van estendre l'efecte d'erosió del litoral. Això no va importar i es va ordenar desmuntar els espigons sense que la mesura anés acompanyada de l'obligació legal dels ports a propiciar el transvasament de la sorra d'un costat a l'altre de les seves instal·lacions. Encara que els seus contractes de concessió indiquen clarament que és responsabilitat dels concessionaris portuaris garantir la reposició de les platges que els seus ports han fet desaparèixer, ni el Govern ni la Generalitat no els han molestat amb aquesta qüestió. En canvi, s'han fet servir diners públics per tapar aquest flagrant incompliment.
Mentrestant, és cert que el Maresme continua tenint avui un problema per la regressió de les platges que atreuen milers d'usuaris i generen riquesa. Però, per què hem de pagar entre tots un desgavell que han generat uns quants per fer negoci i gastar-nos 52 milions d'euros públics per continuar col·locant barreres artificials a la costa?
20-IV-15, Enric Sierra, lavanguardia