Estats Units atorga a internet el caràcter de Servei Públic (obert, neutral, independent)

Servei públic. Sota la clau de la divisió política, la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units (FCC) va aprovar ahir per tres vots a dos que internet és un servei públic.

Resultat d'imatges de barackMés enllà de l'expressió i la terminologia, aquesta decisió, a la qual es van oposar els dos representants republicans com a sentiment del partit i que no agrada a les grans empreses, permetrà augmentar la regulació per garantir el caràcter obert de la xarxa, de manera que els continguts no siguin bloquejats, i evitar els canals ràpids de pagament.

Les petites start-up i els activistes de base es van felicitar. Consideren que aquesta decisió marca tota una fita, atès que també suposa una derrota dels conglomerats de la telecomunicació, entre els quals figuren les companyies telefòniques o gegants de Silicon Valley com Google. Ja van anunciar que presentaran batalla judicial.

La proposta de Tom Wheeler, president de l'FCC, va buscar ratificar el principi de "neutralitat de la xarxa". Aquest concepte afirma que no s'ha de permetre als proveïdors d'internet alentir l'accés a certs llocs web. Davant això, les grans empreses reclamen el pagament a canvi que els usuaris disposin de velocitat. El seu argument es basa en el fet que, sense aquests ingressos, es perjudicarà la innovació.

L'FCC, organisme federal de caràcter independent, va plantejar inicialment, el maig passat, la proposta que els proveïdors cobressin per un accés prioritari a la xarxa. Quan es va saber, va sorgir el furor social. La comissió va rebre més de quatre milions de comentaris dels ciutadans, la majoria en contra d'aquesta iniciativa. Un dels que es va manifestar en aquest sentit va ser el president Barack Obama, que es va decantar per una internet de servei públic. Obama va ser un dels que ahir es va felicitar.

27-II-15, F. Peirón, lavanguardia