José Antonio Monago, o quan als electors els va la "pluja daurada"

El Govern d'Extremadura, que presideix José Antonio Monago, del PP, va donar ahir el vistiplau a una mesura que, no per coneguda, té menys d'electoralista. A poc més d'un mes dels comicis autonòmics i en una data com el 14 d'abril, aniversari de la República, Monago posa en marxa el sistema perquè les dones extremenyes que tinguin més de 75 anys cobrin una paga anual i vitalícia de 300 euros, com a "reconeixement als patiments soferts en la Guerra Civil".

Resultat d'imatges de monago extremadura Monago va anunciar durant el discurs del dia d'Extremadura al setembre aquesta iniciativa "pionera a Espanya", encara que fins ahir no havia tornat a comentar la promesa. La consellera d'Ocupació, Dona i Polítiques Socials, María Ángeles Muñoz, va negar qualsevol interès electoralista en la mesura. Si fins ara no s'havia posat en marxa és perquè "s'ha buscat un procediment àgil, ràpid i senzill" perquè les beneficiàries no haguessin de fer tràmits complexos.

La iniciativa afectarà unes 35.000 dones i suposarà una despesa d'aproximadament 10 mi­lions d'euros anuals. Per ser-ne beneficiària caldrà haver nascut abans de l'1 de gener del 1941 i no haver superat l'any 2013 els 7.455 euros anuals d'ingressos, si es va fer declaració individual d'IRPF, o els 10.904 si va ser conjunta.

"És una qüestió de dignitat, de justícia i de memòria històrica", assenyalava José Antonio Monago al setembre en anunciar les seves intencions. Ahir, la consellera Muñoz va assegurar que el Govern extremeny és partidari que aquest reconeixement s'estengui a la resta d'Espanya per compensar el "patiment" d'unes dones que "van viure sense llibertat i sense igualtat, educades per ser mares i esposes, i que van tirar endavant les seves famílies en silenci".

15-IV-15, A.S. Ruiz, lavanguardia