la taca s’extén per l'Àfrica central

Més de 6.000 guerrillers i un territori de la mida de Catalunya al servei de la gihad més brutal. El jurament de lleialtat de la banda nigeriana Boko Haram a l'Estat Islàmic és un pas clau en l'avenç gihadista al continent africà. "El nostre deure és enfurismar els enemics d'Al·là", va advertir el líder del grup radical africà, Abubakar Shekau, en el vídeo-anunci del seu homenatge al califa Al-Bagdadi. Es tracta del grup gihadista més mortífer -només l'any passat va provocar 13.000 víctimes- que jura fidelitat al califat de l'EI.

Tot i que encara és aviat per saber si Boko Haram només vol guanyar renom o ha entaulat vies de col·laboració amb l'EI, l'anunci de la secta nigeriana -el nom de la qual en llengua haussa significa l''educació occidental és pecat'- ha fet arrufar el front als especialistes.

Pel sud-africà Ryan Cummings, analista en cap de l'Àfrica de Red24, un think tank que estudia la banda des del 2011, el nou escenari "és especialment preocupant a causa de l'expansió de l'EI en països del nord de l'Àfrica com Líbia, Egipte i Algèria; des d'una perspectiva geogràfica podrien estar ja oberts els canals de mecenatge i tràfic d'armes entre els dos grups".

Se sospita que l'homenatge a l'EI és la constatació d'un canvi d'objectiu del terror nigerià. La banda africana ha internacionalitzat els seus atacs amb incursions als veïns Camerun, Txad i Níger. Precisament els seus intents de conquerir territoris del nord camerunès, que posaven en risc la via comercial del port de Duala fins a la capital del Txad, la principal artèria econòmica txadiana, va motivar la posada en marxa d'una força internacional africana, amb suport de drons i intel·ligència dels Estats Units, la Xina i Israel.

En aquest context, els exèrcits del Txad i el Níger van llançar diumenge una gran ofensiva contra Boko Haram a Nigèria. Els testimonis parlen de forts combats.

Les baixes gihadistes sofertes les últimes setmanes davant la resposta multinacional liderada pels soldats txadians -bregats en la lluita contra els grups radicals del Sahel- podria ser la causa de l'acostament de Boko Haram als seus germans fanàtics d'Orient. Carlos Echevarría, expert en terrorisme gihadista, no dubte que els servirà per guanyar adeptes o fer pujar la moral dels seus guerrillers. "A Líbia, Síria i l'Iraq, els juraments de fidelitat s'han traduït en increment de seguidors i finançament. Abans Boko Haram acollia adeptes del Camerun i països veïns, i ara vol fer la seva lluita encara més internacional".

"Els últims anys s'havia produït una canalització de gihadistes africans cap a Síria i l'Iraq; ara aquests soldats experts estan tornant per lliurar la seva gihad als seus camps de batalles locals", afegeix Echevarría.

L'anunci d'homenatge no ha agafat a contrapeu els qui segueixen el camí sagnant de la banda, que ha provocat 1,5 milions de desplaçats o refugiats i ha segrestat centenars de dones i nens. Boko Haram no només ha incrementat els seus atacs, també ha modificat la forma. Fa una setmana va publicar el primer vídeo -a l'estil de l'EI- en què decapitava davant la càmera dos nigerians acusats d'espies. Des de finals del 2014 la banda incloïa als seus vídeos banderes i himnes de l'EI.

"Els vídeos més recents -diu Cummings- van passar pels mateixos processos d'edició que els de l'EI i es van compartir per la xarxa des de comptes oficials de l'EI fins a altres documents. Això suggereix que els llaços entre els grups no són nous".

10-III-15, X. Aldekoa, lavanguardia