prostituir la lliure competència fa impossible la igualtat d’oportunitats

Quan dimarts es va presentar el programa econòmic de Ciutadans, un dels seus inspiradors, el professor Luis Garicano, va definir el capitalisme espanyol: capitalisme d'amiguets. Quan el socialista Pedro Sánchez va fer un dels seus últims mítings també va cridar: "Ja n'hi ha prou, de capitalisme d'amiguets!". Podria ser un debat interessant per a les pròximes campanyes electorals, que superi una mica l'actual dialèctica de fer fora els uns per posar-hi els altres. La proposta fins ara era una tesi personal en el cas de Garicano. A partir d'aquest moment es pot convertir en objectiu polític digne de tenir en compte, sempre que es respongui afirmativament a una pregunta: aquest capitalisme d'amiguets existeix, al nostre país?

00106521145273    1  600x600Com en els processos judicials, n'hi ha indicis. I sospites també. I imaginació. Les fotos del Consell de Competitivitat, reunit entorn del president del Govern espanyol, sigui Zapatero o Rajoy, donen una idea de poder econòmic compacte amb númerus clausus i, per tant, imatge de clan. La bona relació del poder financer i el poder polític, amb crèdits condonats i auxilis econòmics i legals en les dificultats de liquiditat, suggereix una confluència, potser una aliança d'interessos que es creuen. Queden en la memòria els casos de les direccions de caixes d'estalvis, designades per vincles d'amistat i lleialtat política. I l'escàndol de les targetes negres de Caja Madrid, amb presència de representants de partits, sindicats o simplement amics, ha representat el cas màxim d'amiguisme, amb agreujant de compra de voluntats per a les grans decisions.

Alhora, només cal veure com es repeteixen els noms de notables en els més variats consells d'administració. Hi ha autèntics professionals de l'ocupació de cadires en aquests consells, en els quals entren com a independents, però sense més raons que l'amistat o l'intercanvi. S'observa també en les permanents conspiracions per a la fixació i alteració de preus de productes i serveis com l'electricitat i les gasolines, per esmentar els de més consum. És un delicte, però els òrgans de control de l'Estat esdevenen gairebé sempre incapaços d'investigar a fons i impedir aquestes pràctiques que pel que fa a plantejament i resultat són pròpies de bandes organitzades per delinquir. I s'ha descobert recentment en l'adjudicació de contractes d'escombraries: els quatre grans operadors es reparteixen les ciutats espanyoles.

I tot això es complementa amb la famosa porta giratòria, amb la seva inevitable ombra de tràfic de favors mutus, les donacions econòmiques als partits i, per descomptat, amb el record de la col·locació de "companys de pupitre" al capdavant de grans corporacions, que al seu torn contracten altres companys de pupitre i acaben formant un nucli dur i excloent. Tot això està passant a Espanya i tot això prostitueix la lliure competència i fa impossible la igualtat d'oportunitats. Sí, crec que seria un bon argument de campanya, encara que als mítings soni populista. En el fons, és una altra classe de corrupció, encara més difícil d'indagar i perseguir.

21-II-15, F. Ónega, lavanguardia