recusada una patent contra l’hepatitis C per reduir el preu del fàrmac

El temps passa sense que el Ministeri de Sanitat ni el comitè d'experts donin cap tipus de solució als milers de malalts d'hepatitis C que clamen per l'accés a un tractament efectiu. I ja fa un mes que es va anunciar la presentació d'un pla que no acaba d'arribar: "S'està treballant en l'esborrany", expliquen des del departament que dirigeix Alfonso Alonso.

Resultat d'imatges de medicos del mundoDavant aquesta situació de bloqueig es mouen les oenagés. Ahir Metges del Món va anunciar la presentació d'un recurs contra la patent sobre el fàrmac sofosbuvir (Sovaldi) de la farmacèutica Gilead, davant l'Oficina Europea de Patents, amb l'objectiu que sigui impugnat el registre d'aquest nou tractament. La finalitat no és cap altra que reduir l'alt cost que presenta aquest producte, cosa que permetrà que arribi als malalts d'hepatitis. És la primera vegada a Europa que una oenagé sanitària utilitza aquesta via per millorar l'accés dels pacients als medicaments.

L'oposició a la patent és un recurs jurídic a través del qual la validesa d'una patent pot impugnar-se i, en cas d'èxit, el medicament pot entrar en competència amb versions genèriques, que serien més econòmiques. D'aquesta manera, el sofosbuvir costaria només uns 100 dòlars, xifra que equival a 88 euros. "Estem defensant la universalitat de l'accés a les cures mèdiques: la lluita contra les iniquitats en aquest camp passa per preservar un sistema de salut solidari", explica el doctor Jean-François Corty, director d'operacions de Metges del Món França.

Resultat d'imatges de metges del mon"Atès que Gilead abusa de la seva patent per exigir uns preus inassumibles pels sistemes de salut, Metges del Món ha pres la decisió d'impugnar-la", expliquen des d'aquesta oenagé.

El preu de la teràpia és superior als 40.000 euros a França, Alemanya i el Regne Unit, mentre que a Espanya supera els 25.000 euros, preus inassumibles per als sistemes sanitaris. Segons Metges del Món, "si bé la utilització d'aquest fàrmac en el tractament de l'hepatitis C és un avenç terapèutic important, la molècula mateixa no és prou innovadora per justificar una patent.

El ministre Alonso va informar ahir al Senat que uns 4.500 pacients ja reben els nous antivirals, dels aproximadament 6.000 que havia previst Sanitat per a aquest any. Segons els hepatòlegs, aquesta és una xifra mínima davant els més de 30.000 pacients que necessitarien els nous tractaments.

11-I-15, C. López, lavanguardia