respirem aire tòxic (i se’ns en fot)

L'aire de Madrid és irrespirable. I no és cap exageració. N'hi ha prou d'allunyar-se uns 50 o 60 quilòmetres de la ciutat per comprovar l'enorme boina entre negra i marró suspesa sobre la capital. El color blau del cel, tan intens quan corre l'aire, s'ha difuminat a conseqüència d'una contaminació contra la qual l'alcaldessa, Ana Botella (antigament regidora de Medi Ambient) no ha pres mesures encaminades a restringir el trànsit, l'origen de la pol·lució.

La situació és tal que els dotze primers dies del 2015 sis estacions de Madrid ja superen "el límit legal de contaminació de l'aire per a tot 2015", segons denuncia l'organització Ecologistes en Acció, que el 23 de desembre passat va presentar una querella contra Ana Botella "per no haver pres les mesures necessàries per evitar aquesta vulneració contínua i persistent de la legislació de qualitat de l'aire".

La sort per als madrilenys és que l'anticicló, a la fi, abandonarà previsiblement el centre peninsular i vénen pluges. S'espera que demà aquesta perillosa boina de pol·lució desaparegui, cosa que alleujarà l'alcaldessa, que continua negant el problema.

De fet, Botella assegura que el pla de qualitat de l'aire de Madrid ha disminuït la contaminació de diòxid de nitrogen un 20% des que es va aprovar, fa quatre anys, així com que el nou protocol amb mesures per a episodis d'alta contaminació, que va ser aprovat inicialment al juliol, es troba pendent d'un informe que "arribarà en els propers dies". En aquest pla es recullen actuacions de restricció de trànsit a l'ametlla central de la ciutat o la limitació de velocitat a 70 quilòmetres a l'M-30 i als principals accessos a la capital (a partir de l'M-40). Però encara no s'ha aprovat.

La realitat, tot i això, és que fa sis anys que Madrid supera els límits de contaminació establerts per la UE, i aquest any, també. La normativa europea estableix un valor límit horari de diòxid de nitrogen (NO2) de 200 microg/m3, que no s'ha de superar més de 18 hores (o vegades) a l'any. De totes maneres, l'any 2014 a Madrid hi va haver sis estacions que van depassar aquest nombre màxim de superacions del valor límit horari de NO2.

I des que ha començat l'any en els punts de mesurament de control atmosfèric de Ramón y Cajal, Villaverde, Barrio del Pilar, Ensanche de Vallecas, Fernández Ladreda (Plaza Elíptica) i Sanchinarro ja s'han superat les 18 hores permeses per a tot el 2015.

El maig del 2013 la Comissió Europea va rebutjar la concessió de la pròrroga sol·licitada per l'Ajuntament de Madrid per complir amb els valors límit de contaminació per NO2, generats sobretot pels vehicles dièsel. I en aquests moments Madrid té obert un expedient d'infracció que pot acabar en una abundant multa.

En vista de la "persistent" inacció de les autoritats competents, Ecologistes en Acció va presentar la denúncia penal contra Ana Botella i contra el delegat de l'àrea de Medi Ambient i Mobilitat, Diego Sanjuanbenito. "Hem presentat la denúncia perquè no hi ha manera humana que l'Ajuntament de Madrid faci res. I ja són sis anys consecutius en què s'incompleix la normativa europea sobre contaminació. Els ciutadans estem indefensos", assenyala Juan Bárcena, portaveu d'Ecologistes en Acció.

Amb aquesta denúncia l'entitat pretén aconseguir "el que no ha pogut aconseguir després d'anys de denúncia pública reiterada: que la ciutadania recuperi el seu dret a respirar aire net en el menor termini de temps".

Ana Botella ha enviat una carta al Govern central en què demana a la Unió Europea mesures ambientals més estrictes en la fabricació dels cotxes, però els ecologistes afirmen que això no solucionarà un problema greu que afecta la salut de tota la ciutadania. "Cal prendre mesures urgents per al control del trànsit i facilitar altres maneres de transport", afegeix Juan Bárcena.

Un dels resultats més rellevants de l'informe de la qualitat de l'aire de Madrid de l'any 2014 és que es confirma la irrupció d'un altre contaminant perillós, l'ozó troposfèric (O3). Un total de vuit de les 14 estacions que mesuren aquest contaminant van registrar més de 25 superacions del valor límit legal en vuit hores (120 micrograms per metre cúbic d'aire).

14-I-15, C. López/A. Cerrillo, lavanguardia