Boko Haram ataca amb tres nenes-bomba

Els testimonis diuen que la nena, d'uns deu anys, estava inquieta abans d'entrar al mercat de Maiduguri dissabte passat al matí. Aquesta ciutat del nord de Nigèria ha rebut diversos atemptats de la banda fonamentalista islàmica Boko Haram els últims mesos i, a falta de presència de les forces de seguretat estatals, un grup de veïns escorcollava qui hi volia entrar per evitar un atac en un lloc atapeït. Però quan els vigilants van preguntar a la nena per un bony al seu cinturó ja era massa tard. L'explosió de la bomba que la nena portava sota el hijab va matar 19 persones.

"Era una nena petita", va afirmar un oficial de l'hospital després de veure els trossos del cadàver que van arribar al centre hores després.

Ahir a Potiskum, a 230 quilòmetres a l'oest de Maiduguri, dues noies més van fer explotar bombes adossades als seus cossos i van matar set persones i en van ferir 40. Un venedor de mòbils que va ser testimoni de la matança va dir que les terroristes suïcides semblaven nenes. "Vaig veure els seus cossos morts. Són dues noies molt joves d'uns deu anys o poc més..., però només se'n veia una part dels cabells trenats i la part superior del tors".

Encara que Boko Haram no ha reivindicat l'atemptat -mai no ho fa- totes les mirades indiquen la seva autoria i alguna cosa més: un pas més enllà en la tàctica mortal de la banda, el nom del qual en llengua haussa significa "l'educació occidental és pecat". Les tres nenes enviades a immolar-se en menys de 24 hores refermen les sospites que la banda gihadista utilitzarà tots els mitjans per sembrar el terror abans de les eleccions presidencials del febrer.

L'escalada ha estat una constant l'últim any. Des que al juny es va registrar el primer cas d'una dona convertida (o utilitzada) en terrorista suïcida a la localitat de Gombe, s'han produït diversos casos d'atemptats perpetrats per noies, incloent-hi un a final d'any en què quatre dones es van immolar a la ciutat de Kano.

Es desconeix si la banda està utilitzant vídues o familiars de militants caiguts -l'abús de les forces armades contra sospitosos de pertànyer a Boko Haram i les seves famílies ha estat denunciat per organitzacions locals i Amnistia Internacional-, o si són immolacions forçades. En aquesta direcció apunten les investigacions, sobretot quan les autores dels atemptats són nenes d'una edat tan primerenca.

L'única prova sobre això són les declaracions d'una nena de 14 anys que va assegurar que Boko Haram l'havia enviat amb dues nenes més a immolar-se en un mercat de Kano. Mentre les seves dues companyes es van fer esclatar i van matar quatre persones, ella es va penedir en l'últim moment i, ferida en una cama, va provar d'arribar a l'hospital. Va ser descoberta quan mirava de desfer-se del cinturó d'explosius. En un vídeo facilitat per la policia, i que no va poder ser verificat de forma independent, la nena explica que el seu pare la va lliurar a la banda. Entre sanglots, explica com va ser empesa al terror. "Em van preguntar si volia anar al paradís i que havia de fer explotar una bomba i morir". La nena diu que sabia què li passaria si s'hi negava: "Vaig veure com enterraven vius a molts".

12-I-15, Xavier Aldekoa, lavanguardia