Projecte Castor: el sistema judicial no pot emb el règim de saqueig

Finalment la Fiscalia de Castelló ha decidit depurar responsabilitats per l'autorització i execució del reservori de gas Castor, davant la costa del delta de l'Ebre i Vinaròs. Ha hagut de passar més d'un any des que 500 petits terratrèmols -15 percebuts per la població- van alarmar i van indignar veïns i autoritats locals. Aleshores, la mateixa Fiscalia va obrir una investigació d'ofici i fins i tot un helicòpter de la Guàrdia Civil va aterrar sobre la plataforma Castor per comprovar que l'empresa promotora, Escal UGS, havia deixat d'injectar gas al subsòl marí, seguint l'ordre del Ministeri d'Indústria espanyol.

Ara, amb els 1.350 milions d'euros de la indemnització ingressats ja en els comptes de la promotora del Castor, després de l'aprovació d'un reial decret llei exprés, el ministeri públic ha denunciat tant l'empresa com els ministeris de Medi Ambient i Indústria i també l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) per donar llum verda al projecte el 2008. La Fiscalia ha trobat indicis de delicte de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient en la concessió de les llicències necessàries per posar en marxa el dipòsit de gas, que finalment ha acabat sent un fiasco.

La Fiscalia de Castelló també denunciarà la mercantil Escal UGS, participada de forma majoritària per la constructora ACS, pels mateixos delictes de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient. La companyia va liderar el projecte fins a posar en marxa la planta amb la injecció de gas al subsòl marí.

Ni l'empresa ni el Ministeri d'Indústria i el de Medi Ambient, que van autoritzar convertir un antic pou petrolífer en dipòsit de gas submarí, van detectar la falla, ara batejada com a Castor, que va originar els terratrèmols en injectar-se el gas a molta pressió. Tots els informes tècnics encarregats pel Govern espanyol han conclòs que l'activitat del magatzem de gas va provocar els sismes.

La Fiscalia de Castelló ha hagut d'esperar a l'autorització de la Fiscalia General de l'Estat per actuar en un afer que és de la seva competència territorial, ja que tant la planta terrestre de gas com el dipòsit marí es troben al terme municipal de Vinaròs (Castelló), tot i que just al davant de la costa d'Alcanar (Montsià). El Síndic de Greuges de Catalunya va denunciar precisament en el seu informe sobre el Castor que els promotors del projecte van modificar de manera irregular els límits territorials per no haver de donar comptes a les administracions catalanes.

La Generalitat va acordar ahir presentar l'anunciat recurs d'inconstitucionalitat contra el reial decret llei del Govern central per fer efectiu el pagament de la indemnització pel Castor. En paral·lel, l'Executiu català també ha denunciat el cas davant la Comissió Europea (CE) en considerar que la indemnització és en realitat una ajuda d'Estat encoberta; en termes semblants ha actuat el Síndic de Greuges de Catalunya davant la Defensora del Poble Europeu.

El magatzem de gas ja es troba en fase d'hibernació, en un procés que mantindrà inactives les instal·lacions de manera indefinida. El Govern espanyol no descarta desmantellar en un futur tota la infraestructura si hi ha prou garanties de seguretat.

24-XII-14, E. Giralt, lavanguardia