Blas de Lezo i l’oportuna diplomàcia de l’Ajuntament de Madrid amb Barcelona

Imatge d'enllaç permanent incrustadaLa instal·lació d'una estàtua de l'almirall espanyol Blas de Lezo a la plaça Colón de Madrid, que avui serà inaugurada en presència del rei Joan Carles, ha indignat l'Ajuntament de Barcelona. El govern consistorial entén que el fet que l'heroi de la batalla de Cartagena de Indias capitanegés el 1714 el bombardeig de Barcelona el converteix en una persona poc grata. El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Jaume Ciurana, es va erigir en portaveu d'aquest malestar quan va escriure ahir aquest missatge a les xarxes socials: "Madrid demà inaugura una escultura a Blas de Lezo, que, entre altres coses, va bombardejar Barcelona durant el setge del 1714. En fi..." El regidor va penjar el paràgraf al seu compte de Twitter.

La instal·lació d'aquesta estàtua va sorgir d'una iniciativa d'amants de la Marina agrupats a l'Associació Promonument a Blas de Lezo i que ha tingut la col·laboració de l'Ajuntament de Madrid. L'Armada espanyola també ha donat suport al projecte, en el qual han contribuït nombrosos donants mitjançant subscripcions.

Es tracta d'una estàtua de bronze que amb el pedestal fa uns set metres d'alçària i pesa uns 35.000 quilograms. És obra de l'escultor madrileny Salvador Amaya.

15-XI-14, lavanguardia