Citibank, Morgan Chase, BoFa, HSBC, RBS i UBS; bancs o agències de saqueig?

Una coalició internacional, composta pels reguladors de tres països -Suïssa, Gran Bretanya i els Estats Units-, ha imposat una multa multimilionària a sis grans bancs per fer trampes al mercat de divises.

Els nord-americans Citibank, JP Morgan Chase i Bank of America (BofA); els britànics HSBC i el Royal Bank of Scotland, i el suís UBS han acceptat pagar 4.300 milions de dòlars (uns 3.450 milions d'euros) per evitar accions penals. D'aquesta manera reconeixen la seva responsabilitat a l'hora de manipular els tipus de canvi en moneda estrangera per aconseguir més beneficis.

L'acord al qual havien arribat les entitats financeres comportava el disseny d'una sèrie d'activitats conjuntes de cara a influir en el més gran i més interconnectat dels mercats, en moltes ocasions en perjudici dels seus propis clients. "Les sancions que hem imposat subratllen la gravetat de les decisions que hem trobat en la nostra investigació", va assenyalar Martin Wheatley, director executiu de l'autoritat britànica, la Financial Conduct Authority (FCA). "Les firmes han d'assumir la responsabilitat", va insistir Wheatley en un comunicat.

"Han de tenir ple coneixement -va afegir- que les seves operacions no són un joc amb què incrementar els seus avantatges". Uns 5,3 bilions de dòlars canvien de mans diàriament al mercat internacional de divises. El 40% d'aquests intercanvis es produeixen a Londres.

Barclays és l'únic banc implicat que no ha assumit l'acord. Els seus directius havien estat negociant amb els reguladors del seu país, l'FCA, i els dels Estats Units -la Commodity Futures Trading Commission (CFTC)-, però a última hora van trencar el pacte. El banc va emetre un comunicat en el qual es compromet a buscar un nou acord en termes no gaire diferents dels de la resta d'entitats.

El Barclays té altres fronts oberts -pel regulador de Nova York i pel mateix Departament de Justícia dels EUA- i s'exposa a una condemna penal en cas que no pacti.

La multa acceptada per les sis entitats suposa l'últim càstig a una indústria molt criticada en els últims anys. Se l'acusa d'haver manipulat les taxes d'interessos, així com del seu protagonisme en el desencadenament d'una crisi financera global.

Aquesta sanció, suma total de les imposades per Suïssa, la Gran Bretanya i els Estats Units en una operació coordinada, es converteix en una de les més altes dels últims anys. El 21 d'agost passat es va imposar la multa bancària més gran, de 16.500 milions de dòlars.

Llavors, els Estats Units van sancionar Bank of America pel seu paper en la comercialització i venda d'actius financers sustentats per hipoteques porqueria prèvies a la crisi. Ho van fer a posta, amb ple coneixement de la seva toxicitat.

En aquesta ocasió els reguladors dels tres països abans esmentats consideren que els bancs van posar els seus interessos al davant dels dels ciutadans. Els implicats van compartir informació confidencial sobre l'operativa dels seus clients, inclosa les seves identitats i les transaccions que realitzaven.

13-XI-14, F. Peirón, lavanguardia