el FROB ENS costa uns altres 2.600 milions "en quebrantos y menoscabos"

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assenyalar ahir al Congrés que el FROB ha enviat 42 operacions irregulars a la Fiscalia i que s'haurien produït "menyscaptes per un total de 2.600 milions" d'euros a la banca nacionalitzada (Bankia, Catalunya Banc i Novagalicia). Fins ara se sabia que s'havien remès 23 operacions per un import de 1.500 milions, pertanyents a Catalunya Banc (900 milions) i Novagalicia (600 milions). Doncs bé, el ministre va elevar ahir el frau destapat, fins ara, afegint-hi 1.100 milions addicionals que correspondrien a 19 operacions anteriors. Guindos no va puntualitzar en quines entitats s'ha detectat aquest nou forat.

Posteriorment, fonts del FROB van aclarir que d'aquestes 19 operacions, 14 corresponen al Banc de València, en què el fons públic també està personat i s'han dut a terme anàlisis forensic, i la resta corresponen a les tres entitats bancàries anteriorment esmentades (Catalunya Banc, Novagalicia i Bankia).

Però els perjudicis econòmics no s'acaben aquí. Luis de Guindos va avisar que "a la pròxima junta rectora del FROB es continuaran remetent operacions". Podrien ser unes tretze més. Segons el seu parer, el que s'enviarà els propers dies són "operacions que no consisteixen en una simple descripció, sinó que contenen una anàlisi que fonamenta per què s'envien i quins són els indicis de contravenció de la normativa adscrita".

El número u d'Economia va remarcar que el FROB "continua rebent i analitzant diferents informes sobre aquestes i altres entitats". I va assenyalar que els continuarà remetent a la Fiscalia "sempre que hi hagi indicis de comportaments irregulars, perquè en el futur no es produeixin pràctiques tan menyspreables com aquestes".

29-XI-14, C. Lafraya, lavanguardia