Pedro Sánchez promet més espectacle (amb funerals d’Estat, per exemple)

Pedro Sánchez ens donarà grans tardes i, a més, sembla que superarà Zapatero en l'art combinada de l'ocurrència i la demagògia. La seva proposta -la darrera- de realitzar funerals d'Estat per a les víctimes de l'anomenada violència de gènere (amb presència del president del Govern central) té tot el tuf dels laboratoris de la ximpleria que volen combatre el populisme de Podem amb el populisme de -diguem-ne- Aguantem. L'esperança blanca del socialisme espanyol portarà aquesta parida al Congrés -ha dit- les properes setmanes. No afegiré res més al que ha escrit en aquest sentit, de manera clara i contundent, la col·lega Susana Quadrado, que ha resumit molt bé l'operació del líder del PSOE: "I això ha estat el que s'ha entès que vol fer vostè, senyor candidat in péctore: fer-se la foto al costat del fèretre a veure si així es nota el seu sentit i sensibilitat".

3-X-14, F-M. Álvaro, lavanguardia

El nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, que tot just fa dos mesos que exerceix el càrrec, va sorprendre ahir propis i estranys amb una proposta insòlita i que va obrir immediatament un intens debat. També entre les files socialistes, on es van alçar algunes veus crítiques. "Espero ser president del Govern -va assegurar Sánchez-. I faré que les víctimes del terrorisme masclista siguin també reconegudes amb funerals d'Estat, amb la presència del Govern i del president del Govern en el moment que es produeixin aquests assassinats".

La seva intenció, en tot cas, és donar la màxima visibilitat a la lluita contra aquest flagell social i atesa la necessitat, va assegurar, en cas de fer "una causa comuna contra el terrorisme masclista". Per començar, augmentant els pressupostos de l'Estat per combatre la violència de gènere.

La secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, va confirmar que portaran aquesta proposta al Congrés les properes setmanes. "Tota la societat ha de tenir una tolerància zero amb la violència masclista. Això seria simbòlic, però també molt important", va defensar Montón.

Les pegues van arribar fins i tot des d'alguns sectors crítics del PSOE. "El pitjor és que ens creiem innovadors i sensibilitzats amb aquestes coses i molt sovint estem faltant al respecte de les víctimes", va criticar Beatriz Talegón. I Montón va haver d'insistir molt per defensar la proposta: "La violència de gènere no és un afer privat, amb els funerals d'Estat laics intentarem elevar el nivell de condemna del terrorisme masclista".

Les associacions de dones van rebre la notícia amb precaució. Els sembla bé que les dones assassinades per la seva parella o exparella rebin l'atenció de l'Estat pel que la implicació i conscienciació puguin suposar per lluitar contra aquest flagell, però creuen que això no pot deixar de banda l'atenció de la família, sobretot dels fills, que deixa aquesta dona assassinada.

Així es van pronunciar, entre d'altres, la vicepresidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, María Ángeles Jaime de Pablo, que creu que "el reconeixement sempre és positiu, però el que ha de prevaler és la voluntat de la família". A més, ha lamentat que, de vegades, "aquest reconeixement no es tradueix en disposició de recursos que es necessiten per afrontar el dol", per la qual cosa ha insistit que "tots els reconeixements són benvinguts però que es tradueixin en suport i recursos per a les famílies".

Menys benèvols es van mostrar els ciutadans a Twitter, sobretot les dones, que demanaven menys funerals d'Estat -fins i tot donant suport a la visualització d'aquest greu problema- i més recursos per evitar que aquestes dones siguin assassinades. Per què, es preguntaven molts, els funerals d'Estat haurien de dissuadir el maltractador i animar a denunciar?

3-X-14, J.C.Merino/C. López, lavanguardia