l’ONU denuncia el masclisme dels jutges espanyols
Els estereotips respecte a la violència masclista van impedir que s'apliqués la vigilància necessària en el cas d'Ángela González, que va acabar amb la vida de la seva filla a mans del seu pare. Aquesta és la conclusió a la qual arriba el dictamen del Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (Cedaw) de les Nacions Unides. "El comitè destaca que els estereotips afecten el dret de la dona a un procés judicial imparcial i que la judicatura no ha d'aplicar estàndards inflexibles sobre la base de nocions preconcebudes del que constitueix violència domèstica", diu el dictamen. "En el cas present, el comitè considera que les autoritats de l'Estat, quan van decidir l'establiment d'un règim de visites no vigilat, van aplicar nocions estereotipades i, per tant, discriminatòries en un context de violència domèstica, i van fallar en la seva obligació d'exercir la vigilància oportuna", s'afirma.
Ángela González, la dona víctima de violència de gènere la filla de la qual va ser assassinada pel seu pare durant un règim de visites fa onze anys, va assegurar ahir que se sentir "contenta" per la resolució de l'ONU que condemna Espanya per la manca de diligència del sistema de protecció de les víctimes de maltractament, però alhora "trista i amb pena" per haver de recórrer a organismes internacionals per aconseguir resposta a les més de 30 denúncies per maltractament que havia interposat abans de la mort de la menor.
González, en declaracions a la cadena Ser, va dir que se sentia "invisible, maltractada i humiliada" per l'Estat espanyol, però assegura que "onze anys de lluita i de cop rere cop" han valgut la pena "per obtenir la raó en una cosa tan evident i tan lògica com que aquest Estat s'havia equivocat". Malgrat tot, Ángela González anima les dones víctimes de maltractaments a denunciar.
6-VIII-14, agcs, lavanguardia