les grans operadores de telecomunicació vers l’oligopoli, eliminant la competència

L'operadora francesa Orange ultima el llançament d'una oferta pública d'adquisició (opa) per Jazztel, segons fonts citades ahir per Bloomberg. A punt de tancar els mercats, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va suspendre la cotització de Jazztel després que les accions arribessin a pujar un 15% en la jornada enmig de forts rumors.

Com ha passat en altres ocasions i amb multitud d'empreses, el regulador va actuar molt temps després que els títols es disparessin -ho ha fet un 17,4% des de dijous- i va demanar explicacions a l'empresa que presideix Leopoldo Fernández Pujals. La setmana passada, Jazztel va informar el mercat que estava en negociacions amb TeliaSonera per comprar-li Yoigo.

Ara, el que sembla imminent és l'absorció de Jazztel per Orange en una operació que s'acostaria als 3.100 milions, d'acord amb el valor en borsa quan va actuar la CNMV. L'operació s'emmarca en el vertiginós procés de consolidació del sector a Europa i també a Espanya. Al juliol, Vodafone va engolir Ono per 7.000 milions d'euros amb l'objectiu de superar la seva feble presència en el negoci de banda ampla i poder oferir un paquet integral als seus clients de mòbil.

A Orange, el tercer operador del país després de Telefónica i Vodafone, la compra de Jazztel li aportaria 1,48 milions de clients en banda ampla i 1,54 milions en mòbils. I, cosa que és tant o més important, incorporaria prop de 2,2 milions d'accés a llars amb fibra òptica, de manera que acceleraria en una estratègia d'inversió en infraestructures de xarxa en què hi ha implicats tots els operadors.

Per a Jazztel, immersa en rumors des de fa mesos, l'operació serà rodona si arriba a tancar-se. Les valoracions dels analistes recollides per Bloomberg situen el preu objectiu de la companyia en els 11,8 euros per acció. Ahir, l'última cotització va ser de 12,05 euros, però sempre hi ha un cert retard en l'actualització del preu objectiu, que varia quan s'emeten els informes.

Alguns analistes creuen que el preu de l'eventual opa podria assolir els 13 o 14 euros i aproximar, per tant, el valor del conjunt de l'empresa als 3.500 milions. Segons Daniel Fernández Capo, soci director de Telecom i Media d'Indra Business Consulting, "si es produeix la compra de Jazztel per Orange, afectarà tant en la reducció de les inversions del sector en infraestructures com en els ingressos, perquè la consolidació eliminaria competidors i, lògicament, els supervivents farien menys bogeries amb els preus".

En els últims anys, gràcies en part a la irrupció dels operadors mòbils virtuals -però, sobretot, per la crisi, la caiguda del consum i la dura competència-, els ingressos del sector s'han desplomat. En el mòbil, per exemple, el descens de la facturació total ha superat el 30% des del 2009, amb l'erosió consegüent de la rendibilitat.

Els grans operadors volen posar fi a aquest escenari i s'han trobat amb el vistiplau de Brussel·les i de les autoritats de la competència dels seus respectius països membres per emprendre el procés de concentració. A Espanya, la compra de Jazztel pot ser l'últim gran moviment i amenaçaria de trastocar seriosament els plans de TeliaSonera, que fa mesos que va posar a la venda Yoigo, la seva filial espanyola. Ni Vodafone ni Orange no estaran ja disposats a pagar un alt preu per la companyia.

16-IX-14, L. Agustina, lavanguardia