de súbdits a usuaris, sense passar per ciutadans

Facua-Consumidors en Acció ha denunciat quatre hospitals públics més davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades per cedir presumptament a centres privats, sense el consentiment dels afectats, informació personal i historials mèdics dels seus pacients. Aquestes quatre noves denúncies se sumen a la que ja va presentar a mitjans d'agost contra l'hospital de Fuenlabrada a Madrid. "Algunes clíniques privades criden els usuaris en llista d'espera en nom de les públiques en què han estat atesos, sense que ells ho hagin consentit, per oferir-los els seus serveis amb càrrec a la Seguretat Social", afirmen des de l'organització de consumidors.

Els hospitals denunciats són el San Pedro de Logronyo, el Virgen de la Luz de Conca, el General Universitario Reina Sofía i el Virgen de la Arrixaca, tots dos a Múrcia. Segons Facua, "tots procedeixen de la mateixa manera: cedeixen les dades dels seus pacients a entitats privades que contacten amb els afectats en nom seu -sense el consentiment dels pacients- per oferir-los els seus serveis de manera més ràpida i sense cap cost per a ells (amb càrrec a la Seguretat Social)". L'organització considera d'"extrema gravetat" que un hospital públic faciliti "unes dades que són considerades especialment protegides per llei, sense el consentiment exprés ni cap tipus d'informació dels afectats". L'organització recorda que la cessió de dades sense consentiment no es permet tampoc en cas que existeixi un concert entre l'hospital públic i el centre privat.

No ho veu així el Govern de La Rioja, que ahir va replicar que la cessió d'aquestes dades es fa tal com marca la llei, que sí que permet aquest trasllat d'expedients entre centres: "La prestació d'assistència sanitària per centres privats concertats s'integra al Sistema Nacional de Salut, per la qual cosa no caldrà el consentiment del pacient per cedir les dades necessàries per a l'assistència que se li presti", afirma el govern de La Rioja.

30-VIII-14, ep/efe, lavanguardia