quan el Govern governa contra els ciutadans: petroli a Canàries

    El president canari, Paulino Rivero, va instar ahir Mariano Rajoy a intervenir en la controvèrsia oberta per les prospeccions petrolíferes, per evitar que l'"assumpte de més calat en cinc segles d'història compartida amb Espanya derivi en una ruptura de relacions institucionals". Rivero va dir que tenia constància que la recerca d'hidrocarburs a les Canàries no és "un assumpte estratègic" per a Repsol i que l'empresa continua amb aquest projecte "per pressions del regulador, del Ministeri d'Indústria".

En una compareixença conjunta amb els presidents dels cabildos de Fuerteventura i Lanzarote, Mario Cabrera i Pedro San Ginés, tots dos de Coalició Canària, Rivero va acusar el ministre d'Indústria, el també canari José Manuel Soria, de ser "l'instigador" de les prospeccions petrolíferes i d'estar "sembrant tempestes" en les relacions de la societat canària i les seves institucions amb el Govern d'Espanya. Rivero va insistir que es tracta d'un tema d'Estat que requereix la intervenció directa de Rajoy, "que pot estar confós" sobre el que pensa la societat canària. En aquest sentit, va dir que ha sol·licitat una entrevista tant amb el president del Govern com amb el rei Felip.

Rivero va afegir que el conflicte no el pot resoldre el Ministeri d'Indústria, perquè ha actuat "amb deslleialtat i falta de respecte institucional" i ha donat mostres de "menyspreu i tracte colonial" a les illes. En la mateixa línia, ha cridat l'atenció sobre el diferent tracte que reben les prospeccions a les Balears i a les Canàries, ja que mentre que en el primer cas Rajoy ha assegurat que no es duran a terme si existeix "un mínim indici de risc ambiental", en el segon no s'han tingut en compte ni aquestes cauteles ni les possibles conseqüències negatives sobre l'activitat turística. Rivero va assegurar que la seva posició és ferma i no la canviarà encara que s'ofereixin compensacions econòmiques o fiscals a la comunitat autònoma: "Les Canàries no es venen, es defensen; això no és un mercadeig". Les institucions canàries, va afegir, mantindran la seva lluita tant legal com política per intentar "parar la bogeria i el disbarat" dels sondejos: "Qui sembra vents, recull tempestats". El Govern canari presentarà un recurs d'alçada contra l'autorització d'Indústria, i en cas que no s'admeti sol·licitarà mesures cautelars a l'Audiència Nacional. Mentrestant, com a part de l'estratègia per frenar les prospeccions, les institucions canàries intentaran que els socis de Repsol, com Sacyr i La Caixa, que tenen interessos econòmics en l'arxipèlag, pressionin la direcció de l'empresa perquè pari el projecte.

El conflicte després de l'aval del Govern central als dos sondejos de Repsol no es limita a l'àmbit institucional. Les organitzacions ecologistes també estan en peu de guerra i demanen que es faci marxa enrere; addueixen possibles danys mediambientals de l'acció de buscar petroli a l'entorn de les costes de Lanzarote i Fuerteventura. Des de l'UICN, el president del comitè espanyol, Juan Antonio López, va qualificar d'inacceptable l'assumpció del risc sobre una àrea d'alt valor per a la biodiversitat. López parla d'impactes negatius com taques de petroli, la pertorbació del fons marí i la contaminació tant de l'aire i de l'aigua com sonora, que afecten la vida marina i els cetacis en particular. Lanzarote i Fuerteventura estan declarades en la seva totalitat territorial, juntament amb l'illa de La Palma, l'illa d'El Hierro, i gairebé el 50% de l'illa de Gran Canària, com a Reserva Mundial de la Biosfera per la Unesco. L'arxipèlag acull més de 19.500 espècies i prop de 700 subespècies, de les quals més de 4.000 són endèmiques. Vinculades al medi terrestre s'han comptabilitzat més de 14.000 espècies, i 5.000 al medi marí. SEOBirdLife destaca que és una de les zones més importants del món per a cetacis i allotja importants colònies d'ocells marins com petrells o baldrigues.


Leer más: http://registrousuarios.lavanguardia.com/premium/54413058127/index.html#ixzz3AUHXEnad
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

15-VIII-14, efe, lavanguardia