"Una democràcia desfigurada i desvirtuada", Germà Bel

Els dos partits principals a Espanya concentren el 81% de diputats. Entre tots els Estats mitjans o grans de la UE (a partir d'Holanda) només n'hi ha dos amb més concentració en els dos primers partits: el Regne Unit (86%) i França (85%). La resta estan molt per sota, i també els més petits, amb l'excepció d'Hongria, l'Estat de la UE on la democràcia passa per pitjor moment (d'acord, i de Malta).

Tornem al Regne Unit i França. En ambdós casos usen un sistema d'elecció uninominal (cada districte un diputat), cosa que afavoreix la concentració però debilita els aparells partidaris. Recordeu les revoltes de diputats laboristes britànics arran de la guerra de l'Iraq, o la de socialistes francesos contra les retallades de Manuel Valls. A Espanya, per contra, la concentració bipartidista es dóna mitjançant un sistema de circumscripcions que literalment suprimeix la proporcionalitat en les més petites, sense posar en risc el control dels aparells partidaris. Això és el que dóna "estabilitat, seguretat i certesa". I és una cosa que no volen perdre els que es beneficien dels interessos creats, i s'oposen a les reformes.

Això explica la proposta de Rajoy de regalar la majoria absoluta als ajuntaments a qui arribi al 40% dels vots, per mantenir un bon grapat d'alcaldies. Si es vol estabilitat i millor traducció de voluntat ciutadana es podria, com en altres països, anar a elecció directa d'alcalde, en dues voltes... Però l'elecció directa rebaixa el grau de control dels aparells, i per tant redueix "l'estabilitat, seguretat i certesa". Els defensors de l'statu quo estan aposentats sobre els ressorts de l'Estat i prefereixen desfigurar i desvirtuar la democràcia abans que admetre inseguretat i incertesa per als seus privilegis. Fan servir al seu gust aquests ressorts de manera partidista (feu cas als exdirectors de l'Abc, que d'això en saben) perquè creuen que l'Estat és seu. Recordeu: per ells no som ciutadans, només súbdits. I faran el que puguin per conservar-ho.

12-VIII-14, Germà Bel, lavanguardia