El Algarrobico, símbol d’un règim polític només aparentment democràtic

Enèsim cop d'efecte judicial en el cas de l'hotel El Algarrobico, la construcció del qual es troba paralitzada des del 2006. El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) va declarar ahir que la llicència d'obres concedida per l'Ajuntament de Carboneres, a Almeria, a la promotora Azata del Sol és conforme a dret i no viola ni la llei de Costes ni la normativa que protegeix els valors mediambientals del parc natural Cap de Gata-Níjar.

Per la seva banda, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va assegurar que lamentava la sentència i que l'hotel "no s'hauria d'haver construït mai". I va afegir que el seu Govern analitzarà la sentència "en profunditat" i anirà al "límit legal que sigui possible" perquè "una barbaritat com aquesta no tiri endavant" i s'enderroqui amb totes les garanties jurídiques.

La decisió obre un nou escenari sobre el futur de l'hotel en estimar els recursos que han presentat l'Ajuntament de Carboneras i l'empresa promotora contra la decisió del jutge d'Almeria Jesús Rivera, que el 2008 va ordenar la revisió de la llicència municipal d'obres perquè considerava que l'edifici envaïa el domini públic maritimoterrestre que estableix la llei (prohibició d'edificar a menys de 100 m de la vora del mar) i que s'aixecava en sòl no urbanitzable d'especial protecció.

El tribunal declara que la llicència va ser atorgada d'acord amb el plantejament urbanístic vigent el 2003 -aprovat per la Junta d'Andalusia i l'Ajuntament- i que tenia informes previs favorables de l'Estat, que com a titular de la defensa de les costes no va oposar inconvenients.

Desmontando El Algarrobico, una plataforma que agrupa 25 organitzacions que s'oposen a l'hotel, va anunciar "una llarga batalla i recursos davant totes les instàncies jurídiques possibles" i que recorrerà al Tribunal Constitucional i al Parlament Europeu. Els ecologistes lamenten que la sentència legalitza l'ocupació del sòl protegit del parc i també, "de manera insòlita i contra múltiples sentències del Tribunal Suprem, l'ocupació de la delimitació de costes". A parer seu, la sentència obre la porta que es pugui construir a la vora del mar.

L'alcalde de Carboneras, l'independent Salvador Hernández, es va mostrar satisfet per la sentència i va indicar que l'Ajuntament lluitarà perquè la Junta i el Govern central "no posin més traves". Hernández creu que ara és l'empresa promotora "la que ha de prendre les regnes de l'afer per acabar l'hotel i posar-lo a disposició de la ciutadania i els turistes". Si no ho fa, el futur de l'immoble (una vintena de plantes i 411 habitacions) passaria al Consell Consultiu d'Andalusia, que hauria d'emetre un informe preceptiu i vinculant.

Els ecologistes havien advertit que la sentència es coneixeria en plenes vacances "per minimitzar la resposta de les organitzacions que s'han oposat a aquest símbol de l'especulació i la destrucció del litoral".

31-VII-14, A. S. Ruiz, lavanguardia