presentació de BRnet-2002

BarcelonaRadical.net és una associació cívicopolítica que pren com a referència els principis i maneres històrics dels Radicali Italiani i el seu Partit Radical Noviolent Transnacional i Transpartit, ONG d’estatus consultiu a l’ONU.

Ells promogueren la creació del Tribunal Penal Internacional a més a més de liderar la lluita per una Moratòria Universal ONU sobre la Pena de Mort (1), contra les Mutilacions Genitals Femenines, o per la democràcia i les llibertats, especialment de les dones, al món àrab. Des de sempre s’ha implicat en la causa dels Drets Humans (Tibet, Txetxènia, Darfur…), així com en la defensa laica de les llibertats religioses, sigui de budistes o catòlics a Vietnam o musulmans a Xina o, als llocs on són també perseguits, ateus o apòstates.

Aquest moviment radical nasqué el 1955 de la mà de Marco Pannella, i en els anys 60 i 70 aconseguí a Itàlia la legalització del divorci i de l’avortament, abanderà la despenalització en matèria de drogues o els drets homosexuals, arribant a tenir diputats propis a la Càmara dels Diputats italiana.

Durant els 80 cristal.litzà llur projecció internacional amb la creació del PRNTT, l’elecció d’eurodiputats radicals, i el nomenament com a Comissària europea d’Emma Bonino. Avui en dia, tenen especial rellevància llurs campanyes per la llibertat d’investigació científica, l’eutanàssia, la legalització del matrimoni homosexual, ...

Por primera vegada a la història del Parlament Europeu (2009) no hi ha presència d´eurodiputats radicals degut a una elevació súbita de la barrera de percentatge mínim per Silvio Berlusconi. Mentrestant, en el Govern Prodi hi hagué per primera vegada un ministre radical, Emma Bonino, i de les eleccions de 2008 van sortir electes 3 senadors i 6 diputats a les llistes del PD, i 2 a les del PdL, i el nomenament d'Emma Bonino com a vicepresidenta del Senat italià, que encapçalà totes les enquestes de preferència ciutadana per a la Presidència de la República. Escollit, però, pels diputats i senadors, Giorgio Napolitano renovà insòlitament el càrrec enmig de la crisi de governabilitat provocada per la irrupció del M5S com a partit més votat. En el nou Govern, Emma Bonino fou nomenada Ministra d'Afers Exteriors. Malgrat ser el Ministre més valorat popularment per a continuar en el càrrec -o potser per això mateix-, el nou Govern Renzi no li ha renovat l'encàrrec.

Han estat vinculats a aquesta cultura radical des d’Eugène Ionesco fins a Peter Gabriel, passant per Pier Paolo Passolini, Rita Levi Montalcini, Gore Vidal, Domenico Modugno, Darío Fo, Ilona Staller, Bruno Zevi, Franco Battiato, Leonardo Sciascia, Marco Bellocchio, Oliviero Toscani, Moana Pozzi, Ennio Morricone, Vasco Rossi…

El 2002 es creà BarcelonaRadical.net, essent el 2004 entitat fundadora de radical.es, xarxa d’acció civicopolítica de diferents entitats i ciutadans pels Drets Humans, el Rule of Law, les llibertats individuals i la democràcia.

(1) votada per l´Assemblea General de l´ONU el 18-XII-2007.