alcohol i menors: el prohibicionisme governamental com histèria paternalista antieducativa

Segons l'avantprojecte que prepara Sanitat, el ministeri preveu la prohibició total de venda als menors, encara que tinguin permís patern, així com el consum als carrers per part de persones majors d'edat, i estendre la prohibició total de la publicitat alcohòlica a les cerveses i fins i tot l'exposició d'ampolles als aparadors, entre altres mesures. El legislador pretén imposar multes de fins a 600.000 euros a qui inciti els menors al consum i el tancament d'establiments que els n'administrin.

11-VI-14, lavanguardia

El Ministeri de Sanitat ja havia anat avançant algunes de les restriccions al consum d'alcohol, això sí, sempre amb l'ull posat en els menors. Però el departament d'Ana Mato vol fer un pas més i també aposta per regular el consum entre els adults a la via pública. Fonts ministerials van indicar que Sanitat estudia, fins i tot, prohibir el consum d'alcohol per part dels adults en aquells espais públics on pugui haver-hi menors, com és el cas de parcs, jardins, centres educatius (tret de la universitat) o transport públic. També en piscines o platges, si més no en les proximitats ben bé de la piscina o a la vora del mar. L'objectiu d'aquesta normativa, asseguren, és reduir la presència de les begudes alcohòliques de la mirada dels menors.

La norma en què treballa el ministeri, i que ahir va esbossar el diari ABC, no està tancada. De fet, les previsions que s'estudien per a l'aprovació de la llei de l'alcohol van més enllà de l'estiu (possible presentació d'un informe al Consell de Ministres a mitjan juliol). Però Sanitat ha decidit obrir el debat per saber com acull la ciutadania les restriccions que s'estan plantejant. Des del Govern tenen clar que qualsevol prohibició o limitació de la ingesta de begudes alcohòliques als menors serà ben rebuda, però no ho tenen tan clar amb les limitacions previstes per als majors d'edat...

Una cosa sí que té clara Sanitat. Aquestes limitacions no valdran en èpoques de festes populars. Durant San Fermín, Sant Joan o les Falles, els grans podran beure al carrer al marge que hi hagi canalla o no, reconeixen les esmentades fonts. I els macrobotellots permesos pels ajuntaments? En aquest cas, asseguren, es vigilarà que no hi hagi menors.

L'objectiu de les noves mesures és, segons diuen els tècnics sanitaris, que la presència d'alcohol es redueixi al carrer. I això inclou els aparadors. Tret dels establiments dedicats en exclusiva a una beguda, com les vinoteques o les botigues de cerveses internacionals, no es permetrà la presència de begudes alcohòliques als aparadors de les botigues de queviures, ni a les botigues de conveniència ni als supermercats. Directament, no es permeten ni ampolles, ni rètols ni res que faci saber que s'hi ven alcohol. I a l'interior dels establiments, les llaunes i ampolles s'hauran de col·locar en espais secundaris, mai a prop de productes típics infantils, com la zona de videojocs, llaminadures, material escolar o joguines. I un gran cartell haurà d'advertir que es prohibeix la venda d'alcohol a menors de 18 anys.

Quant a la publicitat en la via pública, no es permetrà cap tanca amb un anunci d'alcohol a menys de cent metres d'una escola.

Com va passar amb el tabac, les màquines expenedores de llaunes de cervesa o d'un altre tipus de begudes alcohòliques no podran estar sense vigilància a l'exterior del local si no tenen un dispositiu de control de venda. I si no en tenen, sempre a l'interior del local sota l'atenta mirada del responsable de l'establiment.

I seguint els passos dels paquets de tabac, les ampolles i llaunes hauran d'incloure una advertència sobre els riscos de consumir alcohol per part dels menors, així com deixar clar quina és la graduació del contingut. Aquestes llegendes hauran d'estar en un lloc visible i amb una mida llegible.

11-VI-14, lavanguardia