per què hem de pagar, tu i jo, tots, 1.700 milions a una empresa privada que provoca terratrèmols? (2)

El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir gràcies a la majoria del Partit Popular (PP) la clausura definitiva del Castor i el seu desmantellament. La iniciativa, presentada pel portaveu de CiU a la comissió de Medi Ambient del Congrés, Martí Barbarà, va plantejar la necessitat de tancar el magatzem de gas partint de l'informe de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), que va concloure la "relació directa" entre la injecció de gas al subsòl marí i la crisi sísmica, amb més de mig miler de terratrèmols, 15 dels quals perceptibles per a la població.

Els populars van reiterar al Congrés l'actitud expressada pel ministre d'Indústria, José Manuel Soria, d'esperar abans de prendre cap decisió definitiva els informes encarregats pel Govern espanyol a experts internacionals. La diputada del PP María Teresa de Lara va destacar la necessitat de "mantenir la prudència i la cautela" mentre no s'adopti una decisió definitiva. Després, el PP va acabar votant contra la proposició no de llei presentada per CiU per forçar el cessament definitiu de l'activitat al Castor.

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que ha liderat l'oposició des del territori al projecte Castor, va reiterar ahir la seva exigència de desmantellament del Castor, després de fer-se públic un segon informe oficial. L'anàlisi de l'Institut Geològic i Miner, de més d'un centenar de pàgines, conclou també que va ser la injecció de gas la que va provocar els sismes, i alerta, a més, que els terratrèmols induïts podrien arribar a una magnitud màxima de 4,8 en l'escala de Richter.

El sisme de més intensitat va ser d'una magnitud de 4,2 l'octubre passat, quan es va desencadenar la crisi sísmica davant la costa del delta de l'Ebre i de Castelló. Els terratrèmols, que van provocar una gran alarma entre la població, no van arribar a provocar danys en els edificis de la zona més propera a l'epicentre.

El Ministeri d'Indústria manté que el magatzem de gas continuarà encara tancat sine die, tot i que sense concretar cap calendari, mentre no es demostri que la instal·lació és segura. Tampoc no s'ha acabat de detallar ni conretar quan es preveu que els nombrosos experts internacionals a qui el Govern ha encarregat el nou informe presentaran les seves conclusions. Paral·lelament es manté oberta a la Fiscalia de Castelló la investigació per les presumptes irregularitats en l'autorització del Castor pel Govern espanyol.

29-V-14, E. Giralt, lavanguardia