quina dignitat i quina justícia les de l’associació "Dignidad y Justicia"?

La companyia Coca-Cola a Espanya i l'agència publicitària McCann s'han vist envoltades en una agra polèmica arran d'un anunci protagonitzat per Gotzon Sánchez, un actor que l'associació de víctimes del terrorisme Dignitat i Justícia relaciona amb Herrira, una plataforma de suport a presos d'ETA que està suspesa judicialment. L'anunci, en el qual un nen fa seriosos esforços per confessar-li al seu pare que s'ha fet de l'Atlètic de Madrid, ja ha estat retirat.

Tot i que alguns mitjans atribueixen la retirada de l'espot a una carta adreçada a Coca-Cola per Daniel Portero, president de Dignitat i Justícia, fonts de la companyia de refrescos van assegurar ahir a La Vanguardia que la retirada de l'anunci es devia al fet que ja s'ha acabat la campanya.

El diari El Mundo va publicar ahir el contingut de la carta de Portero a Coca-Cola. En la missiva, el familiar de víctima terrorista assegurava que Gotzon Sánchez havia "donat suport manifestament i públicament" a Herrira, una plataforma de suport als presos d'ETA les activitats de la qual van ser suspeses judicialment el setembre passat.

"Em sento amb l'obligació de comunicar-los aquesta informació, ja que resulta molt lesiva per a la dignitat i memòria de totes les víctimes del terrorisme assassinades per ETA", va explicar Portero a la seva carta, adreçada al president de Coca-Cola España, Marcos de Quinto, i al director general de la companyia de begudes, Fernando Amenedo.

Gonzalo Sánchez-Taíz, director general de McCann España, va explicar ahir a La Vanguardia que el procés va mantenir en tot moment el criteri professional amb què treballen aquestes companyies. Coca-Cola va encomanar l'anunci a l'agència, que va subcontractar a una productora el càsting habitual dels actors. En aquest cas, es va valorar tant la prova com el currículum professional dels actors. "No mirem l'adscripció política d'un professional. Fer-ho podria resultar fins i tot discriminatori", va observar.

El publicista va destacar que Gotzon Sánchez té "una àmplia experiència com a actor, no només en publicitat sinó també en cinema, en teatre i en programes de televisió". "Des d'aquest punt de vista -va puntualitzar Sánchez-Taíz-, l'elecció de l'actor ha estat impecable. Va afegir que "cal ser molt respectuós amb un senyor que no ha delinquit".

L'actor va declarar ahir a la televisió pública basca ETB que té una vida professional "fa moltíssims anys", amb campanyes amb altres conegudes companyies. "Se sabia bé qui era i no es confonia gens la meva vida personal amb els suports que pugui jo donar per una resolució i, sobretot, perquè es respectin els drets humans", va comentar.

Sánchez va acudir l'abril passat a la primera trobada entre víctimes d'ETA i del GAL. "Allò no va tenir tanta repercussió com està tenint això", va indicar. També es va preguntar quin és el problema perquè hagi "pogut treballar per a Coca-Cola i, a més a més, estigui apostant per l'entesa".

22-V-14, F. Bracero, lavanguardia