per què hem de pagar, tu i jo, tots, 1.700 milions a una empresa privada que provoca terratrèmols?
Si el Govern central tanca el magatzem de gas per seguretat s'obrirà una lluita legal i tècnica sobre la indemnització milionària pactada
L'informe de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), encarregat pel Ministeri d'Indústria, que confirma que la injecció de gas va provocar més de 500 terratrèmols davant la costa del delta de l'Ebre i Castelló, deixa el projecte Castor davant un complex escenari legal, tècnic i judicial. Amb el futur de la instal·lació amenaçat per raons de seguretat, i el tancament definitiu ara com a hipòtesi més factible, emergeix en l'epicentre del conflicte la indemnització milionària acordada el 2008 entre l'empresa propietària del Castor i el ministeri en cas que se suspengués la concessió.
Després de sortir a la llum l'informe, Escal UGS ha rebutjat fer cap valoració. "Esperem la decisió del ministeri", diu la seva portaveu. Indústria assegura que no decidirà res fins que no tingui les conclusions d'un altre informe, encarregat a experts internacionals, i que el Castor continuarà tancat sine die. La concessió administrativa atorgada el 2008 pel Ministeri d'Indústria a l'empresa va incloure una controvertida clàusula amb l'objectiu aparent de blindar la inversió, de 1.702 milions d'euros. La clàusula estableix que en cas de suspensió o finalització de la concessió la infraestructura passarà a mans de l'Estat, que haurà d'indemnitzar la companyia amb el valor net del magatzem de gas.
El Govern del PP va presentar un recurs davant el Tribunal Suprem per liquidar la clàusula, i, tot i que no va prosperar, en la seva resposta l'Alt Tribunal va advertir que es podia "anul·lar" en funció de les "causes que hagin portat a la caducitat o extinció de la concessió". El Suprem va apuntar el frau o negligència de l'empresa concessionària com a causes per desactivar la indemnització prevista.
Davant una eventual pugna amb Escal UGS, l'Estat sembla que s'està carregant de raons amb les conclusions de l'Institut Geogràfic, i ha descobert a més que la falla que va provocar la crisi sísmica no s'havia estudiat. Un altre informe encarregat pel Govern espanyol a l'Institut Geològic i Miner, que encara no s'ha fet públic, podria qüestionar també la seguretat de la instal·lació i l'actuació de l'empresa abans d'iniciar la injecció de gas.
En aquest escenari el Govern central podria partir dels arguments del Suprem per evitar la indemnització. Si no s'arribés a un acord amb l'empresa, es podria obrir una llarga batalla legal de final molt incert. "El laberint i el procés judicial poden ser estratosfèrics", destaca Jordi Marsal, autor de Castor, la bombolla sísmica, llibre que posa al descobert bona part de les deficiències i irregularitats del projecte.