macrotúnel de l’AVE, tapiat (i ENS ha costat 750 milions)

Un cas més per afegir en la història de les infraestructures que, de moment, no porten enlloc. Més de 750 milions d’euros, segons fonts del PP, s’han invertit en els prop de 28 quilòmetres de traçat de doble via de l’AVE executats entre les localitats de Vera i Sorbas, a Almeria, pertanyents al projecte de línia d’alta velocitat que algun dia enllaçarà Múrcia amb Almeria. Quilòmetres que ara per ara no vénen d’enlloc ni porten enlloc.

MIGUEL CÁRCELES / ‘IDEAL’ El túnel del Barranco de los Gafarillos, per on havia de passar l’AVE, tapiat

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) acaba de tapiar amb blocs de formigó el túnel de doble boca del Barranco de los Gafarillos, que amb una longitud de set quilòmetres és el més llarg d’Andalusia. L’explicació oficial és “per motius de seguretat i de manteniment de les instal·lacions”. Pels socialistes d’Almeria es tracta d’una demostració que el projecte d’alta velocitat Múrcia-Almeria s’abandona. Des del Govern es nega aquesta possibilitat, tot i que es reconeix que “està en procés de revisió per optimitzar els projectes en curs i definir l’estratègia de desenvolupament de la línia”, segons manifestava el secretari d’Estat d’Infraestructures, Rafael Catalá.

Iniciat en temps dels governs de Zapatero, la construcció del túnel suposa la part més costosa i complicada de l’obra. El juliol del 2010 el llavors ministre de Foment, José Blanco, visitava l’obra en la posada en marxa de la perforació del segon túnel, dut a terme per la tuneladora La Alcazaba, un mastodont de 1.500 tones, deu metres de diàmetre i 200 de longitud.

La radiografia de l’AVE en terres d’Almeria posa de manifest que s’han construït quatre trams. Es distribueixen entre els termes municipals de Vera i Sorbas i sumen 27,8 quilòmetres dels 108,4 que en teoria conformen el traçat d’aquesta infraestructura. Aquests trams, segons l’opinió de Rafael Hernando, diputat per Almeria i portaveu adjunt del PP al Congrés, “es van construir al mig del camp i no porten enlloc. Era un projecte delirant i electoralista, que només va servir perquè es produïssin processons de polítics socialistes per fer-se la foto”, assenyala La Vanguardia.

“Quan es projecta una obra d’aquesta envergadura cal tenir en compte el principi de connectivitat”, continua Hernando. Davant les reticències socialistes, Hernando insisteix que el projecte no s’abandona perquè “forma part del Corredor del Mediterrani i la UE està interessada que s’acabi. Però les coses cal fer-les amb sentit comú. Aquest any es començaran obres a la part de Múrcia i jo estic segur que també es licitaran a la part d’Almeria, des de Pulpí fins a Vera”.

Els socialistes fan una lectura totalment oposada a la del dirigent del PP. Pel senador Juan Carlos Pérez Nava, la decisió de tapiar els túnels “és un cop per a Almeria. Ens estan dient que ens anem oblidant de l’AVE a Múrcia”, explica aquest diari.

Ara per ara, l’única realitat és que les autoritats han tapiat un túnel de 750 milions d’euros que ningú no sap del cert quan pot ser utilitzat, ja que l’horitzó del 2020, previst per a l’entrada en funcionament de la línia, sembla avui una veritable utopia.

27-IV-14, A.S. Ruiz, lavanguardia