vuit narcotraficants agraeixen al Ministre Gallardón la fi de la Justícia Universal

La fi de la justícia universal està portant, per exemple, la dificultat de perseguir delictes diferents dels de lesa humanitat i genocidi, però que també produeixen uns efectes devastadors, com ara el tràfic de drogues. A l'Audiència Nacional s'acaba de produir un primer cas concret, el que ha obligat el jutge Fernando Andreu a deixar en llibertat vuit mariners egipcis detinguts en aigües de la província d'Almeria quan transportaven en un pesquer un total de 9,8 tones d'haixix distribuïdes en 450 paquets.

El jutge Andreu ha considerat que després de la reforma de la justícia universal i les seves noves normes restrictives hi ha una falta de jurisdicció dels tribunals espanyols, per la qual cosa ha acordat el sobreseïment de la causa oberta en contra dels vuit presumptes narcotraficants. El magistrat raona en la seva resolució que, en aplicació de la nova normativa, els tribunals espanyols no poden instruir ni perseguir aquests fets, que encaixarien en un delicte de tràfic de substàncies estupefaents comès per ciutadans estrangers.

Andreu subratlla que, si bé subsisteixen certes competències sobre una sèrie de delictes amb independència que s'hagin comès en un altre territori, aquest marge d'actuació s'ha reduït molt amb la recent reforma. El jutge de l'Audiència Nacional subratlla que s'han establert "una sèrie de requisits que suposen una restricció important de la competència dels tribunals espanyols per al coneixement de fets comesos fora de les nostres fronteres". Andreu recull la dada que els mariners arrestats no són de nacionalitat espanyola, el vaixell en el qual transportaven la droga no té pavelló espanyol i tampoc no tenien intenció de cometre el delicte a Espanya, ja que van ser detinguts quan es dirigien a Líbia. El que sí que ha pogut ordenar el jutge és la destrucció de la droga confiscada.

El vaixell va ser interceptat la nit del darrer 6 de març a unes 60milles al sud-est del cap de Gata (Almeria). L'operació va començar quan mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i de la duana Francesa van detectar un pesquer sospitós, que no duia bandera però amb retolació en caràcters àrabs a la proa, a unes 25-30 milles nàutiques al sud d'Almeria. L'embarcació va resultar sospitosa perquè la zona on es trobava, per a un vaixell d'aquestes característiques, és "inhabitual", per la qual cosa es va establir un dispositiu de vigilància aeronaval, amb resultats positius.

9-IV-14, J.M. Brunet, lavanguardia