El Algarrobico, pur, i dur, PORN
Quan semblava que el tema de l’Algarrobico, amb tota la seva tirallonga de sentències, disposicions i recursos havia arribat a la fi i la demolició de l’edifici era només una qüestió de temps –i de diners–, una altra sentència reobre el debat i amenaça de tirar a terra tot el que s’ha construït en l’àmbit judicial. El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA), el mateix que va determinar que el macrohotel es va aixecar en un sòl que havia de ser protegit mediam-bientalment, ara assegura que és urbanitzable. L’explicació: que la Junta va requalificar el terreny i no en va informar el 2008. El TSJA ofereix dues versions contradictòries, però assegura que no s’ha de veure així, perquè les dues decisions es basen en “cartografies” diferents. La sentència no analitza la legalitat de la llicència d’obres ni el fet que la construcció envaeix la línia de 100 metres de la costa. Però obre una esquerda per on els ecologistes temen que es coli la protecció d’aquest monstre monstre vora el mar.
26-III-14, lavanguardia
Decisió sorprenent en el llarg i complicat embolic judicial entorn del polèmic hotel El Algarrobico, edificat al cap de Gata i actualment paralitzat en espera d’una sentència definitiva sobre el seu futur. El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) va declarar ahir que el terreny on s’assenta l’establiment és urbanitzable. Una resolució que entra en una aparent contradicció amb una altra del mateix tribunal dictada fa només dos anys i que declarava que la construcció hotelera s’aixecava en zona protegida.
La decisió ha estat una clatellada per a les organitzacions ecologistes que fa anys que lluiten contra la construcció de l’hotel i volen que el tirin a terra. Jaime del Val, portaveu de Salvemos Mojácar, va assenyalar ahir a aquest diari que “és terrorífic, el que ha passat. Aquesta sentència dóna la raó als corruptes que han construït milers d’edificacions il·legals a la costa”.
El Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del parc natural del cap de Gata del 1994 declarava que el sòl on posteriorment es va construir l’hotel era urbanitzable, però la Junta d’Andalusia va modificar aquest pla el 2008 per declarar protegida la finca. La sala contenciosa administrativa del TSJA va resoldre ahir que aquest canvi no és legal perquè la Junta no va oferir, ni en la memòria ni en els diferents informes que va incorporar l’expedient, cap justificació per canviar de consideració.
El Tribunal no veu contradicció en el fet que, a instàncies d’Ecologistes en Acció, la mateixa sala dictés el 2012 una sentència diferent entorn de la qüestió, i ho atribueix al fet que la finca apareixia de manera diferent en la cartografia, “cosa que per força condueix a conclusions diferents entre una sentència i l’altra”. D’altra banda, la sentència d’ahir no entra a valorar el fet que l’hotel envaeixi la línia de 100 metres des de la vora del mar que preveia la llei de Costes del 1988.
Tot i que la decisió no afecta, en principi, el pronunciament decisiu sobre la legalitat o il·legalitat de la llicència d’obres concedida per l’Ajuntament de Carboneras a l’empresa Azata del Sol per construir l’hotel, i que va amb un retard de dos mesos, la decisió ha estat un “cop baix”, segons les associacions ecologistes personades en el cas.
Totes les organitzacions ambientalistes atribueixen el que ha passat a “pressions polítiques” de les formacions i de la Junta, que mai no ha pres una posició clarament a favor de la demolició de l’hotel. Els polítics de la zona prioritzen la possible creació de llocs de treball a la conservació mediambiental de la zona.
Jaime del Val, de Salvemos Mojácar, va manifestar que “és una decisió inexplicable que aplana el camí d’una sentència favorable a l’empresa, amb la qual cosa tota la situació tornaria al principi, malgrat el camí que ja s’ha fet i que es tradueix en 17 decisions judicials contra l’hotel”. Del Val va anunciar que la seva organització presentarà una querella criminal per prevaricació contra els membres del tribunal; que recorreran la decisió al Suprem i que presentarà també una queixa al Consell General del Poder Judicial.
La portaveu de Greenpeace, Pilar Marcos, sospita que s’estan fent “tripijocs ocults per legalitzar l’hotel. Aquesta petita peça podria arribar a tenir una gran repercussió en el plet sobre la llicència d’obres, que és el més important”. Dolores Yllescas, responsable d’Ecologistes en Acció d’Andalusia, va assenyalar que la seva organització ja ha dit diverses vegades que l’hotel El Algarrobico no seria demolit, “perquè en aquest país no es tira res a terra, i sembla que les pors es van confirmant”.
El vicepresident de la promotora Azata del Sol, José Rodríguez, va celebrar que la justícia d’Andalusia els hagi donat la raó i hagi reconegut que els terrenys on es va edificar l’hotel eren urbanitzables “el 1999, que és quan la nostra empresa els va adquirir”.
26-III-14, A. S. Ruiz, lavanguardia