esclavatge matrimonial des dels 9 anys a l’Iraq (només per a nenes)

Día de la Niña, lucha contra el matrimonio infantil.Ara a l'Iraq es presenta un projecte de llei que permet a les nenes de nou anys contreure matrimoni, encara que aquesta edat només apareix precisada als articles relatius al divorci. Segons una tradició, Mahoma, de 52 anys, va consumar el matrimoni amb la que va ser la seva esposa favorita, Aïxa, quan ella tenia nou anys.

La nova llei sotmet les esposes als capricis del marit. En la normativa actual, l'edat per al matrimoni de la dona és de 18 anys sense permís patern, i de 15, amb la seva autorització.

D'acord amb els articles del projecte de llei, el marit podrà mantenir relacions sexuals sense el consentiment de la seva esposa, que no estarà autoritzada a sortir de casa sense el permís del marit, es limitaran els seus drets respecte a la custòdia dels fills i es facilitarà a l'espòs que es casi amb més d'una dona. El Parlament iraquià ho haurà d'aprovar abans de la celebració de les eleccions legislatives previstes per al proper abril. És una prioritat del Govern, de domini xiïta, del primer ministre Nuri al-Maliki, l'home fort de l'Iraq, que aspira a un nou mandat...

El projecte de llei es va presentar com part d'un codi d'estatut personal inspirat en els principis de l'escola xiïta fundada per Jaafar al-Sadiq, i també recull que el pare tindrà dret a acceptar o rebutjar les propostes matrimonials que arribin a la família per les seves filles.

A les societats xiïtes de l'Iran, l'Iraq i el Líban és costum celebrar matrimonis temporals que de vegades només poden durar diversos dies, unes hores, i que no es practiquen a les poblacions sunnites. El matrimoni temporal es pot interpretar com una manifestació de més llibertat sexual o com una forma encoberta de prostitució.

21-III-14, Tomás Alcoverro, lavanguardia