l’amenaça xinesa du al Govern Rajoy a acabar amb la Justícia Universal a Espanya

Al cistell dels papers. Allà aniran a parar anys i anys de diligències i investigacions sobre casos concrets d'aplicació del principi de justícia universal per part de l'Audiència Nacional, que ara els arxivarà, una vegada que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir la reforma que pràcticament acaba amb aquest ressort legal a Espanya. Només un assumpte de la dotzena de processos que instruïa dita instància sobre la matèria podria salvar-se de la crema, el relatiu a l'assassinat del pare jesuïta Ignacio Ellakuría, assassinat a El Salvador el 16 de novembre del 1989.

El jutge Eloy Velasco, encarregat del cas, va preguntar ahir a les parts del procés si creuen que ha de prosseguir la seva investigació. La iniciativa revela que cabria la possibilitat de mantenir-lo obert. Com a la resta, els sis jutges d'instrucció de l'Audiència arxivaran a partir de dilluns la dotzena de causes que mantenen obertes sota el principi de justícia universal.

Els magistrats Santiago Pedraz, Ismael Moreno, Javier Gómez Bermúdez, Fernando Andreu, Pablo Ruz i Eloy Velasco seran els encarregats de dictar les interlocutòries d'arxiu de cadascun dels processos, una vegada comprovin que es compleixen els requisits de la reforma de l'article 23 de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) aprovada pel Parlament espanyol. Fonts de la pròpia Audiència van afirmar ahir que, en principi, els jutges d'instrucció de cadascuna de les causes adoptaran aquesta mesura d'arxiu sense que hagi de produir-se cap petició, simplement d'ofici. Per tant, no caldrà que la Fiscalia o la resta de parts personades en els procediments hagin de sol·licitar-ho.

El principi de justícia universal ja va ser objecte d'una primera reforma restrictiva en l'anterior legislatura, però ara ha experimentat una retallada encara més dràstica, denunciada per tota l'oposició com una gran limitació de drets. És més que probable, per tant, que l'assumpte acabi en el Tribunal Constitucional (TC) mitjançant un recurs d'inconstitucionalitat l'estudi del qual ja va anunciar algun grup. I els mateixos jutges de l'Audiència també estudien si poden plantejar alguna iniciativa similar.

Entre les causes que haurà d'arxivar l'Audiència figuren les relatives a la mort del càmera José Couso a l'Iraq o l'assassinat del diplomàtic Carmelo Soria a Xile. També es tancaran les investigacions sobre els genocidis al Tibet, Guatemala, el Sàhara i Ruanda, l'holocaust nazi, els vols de la CIA, l'assalt a la Flotilla de la Llibertat i les tortures al moviment Falun Gong. De fet, un dels principals factors d'impuls a la reforma han estat les queixes i advertències de les autoritats xineses després que s'ordenés la detenció d'alguns dels seus antics dirigents.

15-III-14, J.M. Brunet, lavanguardia

Sigues, també, tibetà.
Fes-te el teu Llibre Blau avui!