Sochi 2014: el Comité Olímpic Internacional prohibeix braçalets negres als ucraïnesos

Sochi 2014: tornem a la idiotesa de l’apoliticisme de les Olimpiades entre homofobia, patrioterismes...

La violència de Kíev ha enterbolit el tram final dels Jocs Olímpics d'hivern a Sotxi, la ciutat-balneari del sud de Rússia. Una esquiadora ucraïnesa i el seu pare, que també és el seu entrenador, van anunciar ahir que es retiren en protesta per la mort dels manifestants. Tots dos responsabilitzen el Govern de Ianukóvitx de la violència.

Diversos esportistes ucraïnesos van intentar competir amb un braçalet negre en senyal de dol per aquestes morts, però el Comitè Olímpic Internacional (COI) ho va impedir sobre la base que els Jocs han d'estar al marge de qualsevol expressió política. Tot i així, els atletes van observar un minut de silenci a la vila olímpica en memòria de les víctimes.

"No hi vull participar quan al meu país la gent s'està morint", va declarar Bogdana Matsotska, que havia de competir avui en la prova d'eslàlom. Les seves possibilitats de medalla eren escasses. Al supergegant havia quedat la 27a i en el gegant va aconseguir el lloc 43.

L'esportista, de 24 anys, és original de la ciutat de Kossiv, un bastió de les manifestacions antigovernamentals.

Matsotska va declarar a l'agència Associated Press que volia abandonar Sotxi com més aviat millor per unir-se a les protestes a Kíev, però que encara no havia pogut trobar cap vol de tornada.

El president del Comitè Olímpic Ucraïnès, Serguei Bubka, va demanar als esportistes que es quedessin a Sotxi en senyal d'unitat, encara que va afegir que respectaria qualsevol decisió. "Depèn quedar-se d'ells o no", va assenyalar. També va explicar que molts esportistes havien tornat a casa en finalitzar la seva participació, tal com ja estava previst.

No va voler precisar, però, quants continuarien a Sotxi per a la cerimònia de cloenda de diumenge.

21-II-14, lavanguardia