la ONU denuncia les posicions del Vaticà sobre llibertats individuals i irresponsabilitat amb nens
Els 18 experts del comitè de les Nacions Unides plantegen al Vaticà un total de 67 recomanacions, entre les quals figuren la reforma del dret canònic, el final dels simples trasllats dels pederastes, la suspensió immediata dels sospitosos i una formació adequada als seminaris per atallar el problema.
La Santa Seu va ser objecte ahir d'una de les denúncies més greus de la història recent, un cop devastador al seu prestigi com a institució. El Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Drets de l'Infant, amb seu a Ginebra, va presentar un informe demolidor sobre l'escàndol dels clergues pederastes.
El document de l'ONU exigeix al Vaticà que actuï amb més severitat contra els abusadors o els sospitosos de ser-ho i que obri completament els seus arxius sobre aquests casos. Acusa les jerarquies catòliques d'haver amagat durant decennis aquests greus delictes, mitjançant un "codi de silenci", i de no haver pres encara prou mesures per fer-ne una prevenció efectiva.
A l'informe s'inclouen consideracions d'extrema duresa. S'hi diu, per exemple, que la Santa Seu "va anteposar sistemàticament la defensa de la reputació de l'Església i dels presumptes abusadors a la protecció dels nens víctimes". "El comitè està seriosament amoïnat pel fet que la Santa Seu no hagi reconegut la dimensió dels delictes comesos i hagi adoptat polítiques i pràctiques que han portat a la continuació dels abusos i a la impunitat dels qui els perpetren", s'afirma en el mateix document.
El Vaticà va reaccionar amb "sorpresa" i evident irritació davant un plec d'acusacions que veu desproporcionat. En un comunicat, va indicar que les observacions del comitè de l'ONU seran sotmeses "a un minuciós estudi i examen", però alhora va lamentar que el document sigui també "un intent d'interferir en el magisteri de l'Església catòlica sobre la dignitat de la persona humana i l'exercici de la llibertat religiosa".
Les queixes vaticanes al·ludien, en efecte, al fet que l'informe va més enllà de la pederàstia i s'endinsa en terrenys com l'avortament (s'insta amb vehemència la Santa Seu a revisar la seva posició quan està en perill la vida i la salut de les dones embarassades), l'educació sexual, els anticonceptius i l'homosexualitat. El comitè insta el Vaticà a fer obligatòria, a les escoles catòliques, la informació sobre mètodes anticonceptius i prevenció de la sida. Se l'exhorta, així mateix, a condemnar la discriminació contra els joves homosexuals o contra els fills de parelles del mateix sexe.
L'arquebisbe Silvano Tomasi, observador permanent de la Santa Seu davant l'ONU a Ginebra, va dir que el comitè havia preparat el document sense tenir per a res en compte i abans de les explicacions que ell mateix va donar fa unes setmanes.
Encara que les conclusions del comitè no són de compliment obligatori, sí que representen una considerable pressió moral. Aquest fòrum de l'ONU està format per experts independents de tot el món. La seva anàlisi va ser aplaudida per les associacions de víctimes, com l'SNAP -molt present als Estats Units-, La seva presidenta, Barbara Blaine, es va congratular que l'informe doni "esperança a centenars de milers de víctimes arreu del món". Un dels elements més incisius del document és la crida al Vaticà perquè avaluï el nombre de fills nascuts de pares capellans, que es descobreixi qui són, on viuen i que s'adoptin mesures per garantir els seus drets. Es recomana a la Santa Seu que posi fi als "acords reservats" amb les mares d'aquests nens per proporcionar-los ajut econòmic. És a dir, que es faci transparència i un procediment públic per afrontar aquests casos...
L'Osservatore Romano, el diari vaticà, va donar en portada la notícia de Ginebra, però enfocant-la per la reacció de la Santa Seu i sense esmentar ni les acusacions ni les recomanacions de l'ONU.
6-II-14, E. Val, lavanguardia