eliminem ja, d’una vegada, el Ministeri "de Cultura"

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, va tornar ahir al Congrés, l'endemà passat de presentar el seu programa educatiu, per prendre possessió de l'àrea cultural del seu departament i, de pas, enarborar la causa taurina.

Encara que els astados no semblen ser assumpte central d'aquesta part de la seva cartera, Wert no va dubtar ahir a atribuir-se "les competències de l'Estat sobre foment i protecció de la tauromàquia com a disciplina artística, i de la festa dels toros com a producte i ben cultural". El ministre es va confessar protaurino i va demanar per els qui com ell són partidaris de la brega el mateix respecte que ells té per els qui estan en contra.

Wert va evitar polemitzar sobre si la intenció del Govern és anteposar la seva normativa a les autonòmiques, tirant per terra prohibicions com la qual ja està en vigor a Catalunya. L'hi va recordar el diputat d'ERC Joan Tardà, qui li va deixar clar que la decisió del Parlament no té marxa enrere. Però el ministre no va voler entrar al drap.

Va sorprendre als membres de la comissió no només que el ministre es referís a aquest apartat, sinó que li atorgués el seu propi espai posant-ho al mateix nivell que el cinema o els museus estatals, encara que sense dedicar-li la mateixa extensió.

Perquè el que realment s'esperava del titular de Cultura és que aclarís quin serà la seva política en aspectes tan rellevants com la propietat intel·lectual. Wert no va llançar massa llum en aquest apartat. Es va limitar a recordar que entre els seus plans figura un projecte de llei sobre la matèria bolcat en el digital i que, de forma provisional, serà el Govern qui assumeixi el pagament dels drets d'autor corresponents a la supressió del cànon digital.

Del cinema va dir Wert que el seu futur segueixen sent les subvencions públiques directes, però que amb el pas del temps aquestes minvaran en favor d'altres ajudes vinculades a desgravaments fiscals.

Ajudes o subvencions són paraules que preocupen i molt al món de la cultura. I lloc que les vaques flaques imposen restriccions, el ministre va oferir a canvi una important Llei de Mecenatge, encara que, això sí, sense detallar les xifres sobre deduccions fiscals que maneja el seu departament.

Per als museus, més professionalització. L'estatut de museu estatal com El Prat o el Reina Sofia s'estendrà a la Biblioteca Nacional, que aquest any celebra la seva tricentenario, per desvincular la seva gestió dels cicles polítics i lliurar-la-hi als professionals.

En el terreny editorial, el compromís del ministre va ser treballar perquè el llibre electrònic rebi el mateix tractament fiscal que els que s'imprimeixen en paper, encara que això passa per la negociació amb la UE, i ja se sap que a Brussel·les no es negocia gens amb celeritat. En quatre hores va haver-hi temps fins a para els papers de Salamanca. Els de la Generalitat que resten per sortir ho faran en breu, va prometre Wert.

3-II-12, L. Izquierdo, lavanguardia