qui ha decidit que "la roja" col·labori amb la depredadora dictadura dels Obiang?

("la roja" juga) dissabte vinent dia 16 contra Guinea Equatorial, l’excolònia espanyola coneguda pels observadors internacionals per ser un dels règims més corruptes del món, la dictadura de Teodoro Obiang...

Serà la primera vegada que Espanya, i un campió del món, visita aquest país, un partit, comenten a la federació, i per tant Espanya no cobrarà ni un cèntim, una visita altruista amb l’únic objectiu de donar suport a un futbol modest...

A la roda de premsa de dijous on Vicente del Bosque va donar a conèixer la convocatòria per a la gira africana una de les preguntes va ser si el cos tècnic tenia res a dir sobre la idea d’haver de jugar en un país denunciat per falta de respecte als drets humans. La resposta va ser: “Aquesta és una pregunta per a una altra finestreta. Nosaltres ens ocupem de la parcel·la esportiva”...

El futbol mobilitza milions de persones a tot el món i a Guinea Equatorial paralitza, literalment, el país. Quant a futbol, els equatoguineans ho tenen clar: Barça o Reial Madrid. Menys quan es tracta de la Nzalang Nacional, on tots tenen el cor a una. Nzalang significa llamp en llengua fang, la pròpia de l’ètnia majoritària.

L’esport rei és una de les poques activitats de què pot gaudir tota la societat guineana junta, sense divisions. Un 80% de la població, uns 800.000 habitants aproximadament, viu en estat de pobresa, segons les Nacions Unides, malgrat que és un dels quatre països més rics del món gràcies a l’exportació de petroli que ha convertit l’excolònia espanyola, amb 28.000 quilòmetres quadrats d’extensió, en el tercer productor de cru de l’Àfrica.

Durant els últims 15 anys, el PIB del país ha crescut de manera exponencial, gairebé infinita, però la realitat autèntica és que la riquesa del país està controlada des de fa 34 anys per Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i la seva família. Obiang és el líder africà amb més anys en el poder i s’estima que té una fortuna de més de 450 milions d’euros, segons la revista Forbes.

Obiang té cinc dones oficials i més de 40 fills legítims. Tots tenen el seu trosset de pastís, encara que la disputa del poder se centra en els primogènits de les dues primeres dames. Tots dos tenen càrrecs polítics importants i controlen part de la riquesa creada pels hidrocarburs.

Gabriel Obiang Mangue és el fill de la segona dama, el ministre d’Energia, Indústria i Mines i el delfí més estimat pel poble, conegut internacionalment pel seu ritme de vida ostentós i perseguit per la justícia a França i els Estats Units. Teodoro Nguema Obiang Mangue, Teodorín, ocupa el càrrec de vicepresident segon de la república i és el responsable de la defensa i la seguretat del país. És ell qui ha anunciat, per via de la Federació Equatoguineana de Futbol (Feguifut), que el Govern ha ofert un incentiu de cinc milions d’euros a l’Nzalang si guanya Espanya en el partit amistós de dissabte vinent i ha promès als jugadors 50.000 euros per gol marcat. Evidentment, no s’ha especificat d’on provindran els diners.

El Govern d’Obiang finança esdeveniments internacionals per millorar la imatge del país en aquest àmbit. Va organitzar la Copa de l’Àfrica l’any passat, quan es va bastir el nou estadi a Malabo, on la roja jugarà aquest cap de setmana. Es va construir també una piscina, un parell de pistes de tennis i un petit hotel on les seleccions masculina i femenina es concentren abans dels partits.

Hi ha una ruta per a les visites internacionals dissenyat pel Govern: arribada a l’aeroport de Malabo. Tot seguit, recorregut per la carretera que porta a l’hotel a Sipopo. La carretera està asfaltada, ben il·luminada, envoltada d’edificis nous, la majoria dels quals són ministeris i seus d’empreses importants com GEProyectos, que ofereix concessions al país, o GEPetrol, que gestiona l’extracció del cru. Durant el trajecte s’aprecien uns quants cartells enormes amb la imatge d’Obiang. Al cap de cinc minuts, es pot veure el palau de congressos, nou, impecable, dissenyat per arquitectes alemanys.

També hi ha les 50 vil·les, d’un milió d’euros cada una, que es van construir per a cadascun dels líders del continent durant la Unió Africana, i que en l’actualitat estan totalment buides. Arribada al millor hotel del país. Vista al mar, platja artificial... Fins i tot es pot veure el mont Camerun.

Una imatge molt idíl·lica que té molt poc a veure amb el Malabo de debò, el que no té ni aigua ni llum en molts dels barris. El de la població que viu en barraques metàl·liques i que renta els nadons en galledes, en què els taxis cauen a trossos i les carreteres i carrers estan sense asfaltar.

13-XI-13, C. Novo/N. Pérez, lavanguardia