El president dels liberals europeus, Graham Watson, assegura que "no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la Unió Europea". En una entrevista a l'ACN, el líder del grup ALDE a l'Eurocambra es mostra partidari d'un referèndum a Catalunya "si això és el que volen els catalans" i avisa que la UE "ha de ser suficientment forta però suficientment flexible per permetre que la gent s'expressi des de dins".
En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies a l'Eurocambra, Graham Watson defensa que el debat sobre la independència de Catalunya i Escòcia és "un tema molt important per a la UE" i que la idea del president dels Estats Units "Woodrow Wilson del dret a l'autodeterminació" segueix molt viva, com demostren els processos escocès i català. Segons diu, la Unió "ha de ser suficientment forta però suficientment flexible per permetre a la gent que s'expressi des de dins, i això potser vol dir canvis a les fronteres".
"Som demòcrates, i si això és el que vol la majoria, és el que ha de passar", defensa el líder de l'ALDE, la tercera força política a Europa i la família europea del partit del comissari d'Afers Econòmics Olli Rehn, de Convergència, o del viceprimer ministre britànic, Nick Clegg. "No estic oposat a un referèndum a Catalunya si és el que volen els catalans, igual que no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins la Unió Europea", remarca.
Preguntat sobre l'oposició espanyola a celebrar una consulta, Watson admet que a Madrid estan "molt preocupats" i explica que ell té "experiència a tractar" amb el govern espanyol del PP en la seva condició d'eurodiputat britànic, "i per tant també com a representant de Gibraltar". "Espanya és un dels només cinc països que encara no han reconegut Kosovo, però crec que és hora de despertar-nos i reconèixer que ja no vivim al segle XVIII. No és un període de reis i estats-nació", lamenta aquest polític escocès.
El president dels liberals europeus defensa que "el món ha avançat i Europa també ho ha de fer" i remarca que Madrid "ha de tenir clar" que cal "treballar conjuntament" però "d'acord amb la voluntat expressada democràticament". Watson no descarta la creació d'una candidatura única a les europees dels partits catalanistes partidaris de la independència per fer sentir amb més força el missatge a Brussel·les. "Podria ser el camí a seguir", reconeix, però avisa que la decisió "s'ha de debatre i prendre" a Catalunya.
Eleccions del maig del 2014
Graham Watson creu que les properes eleccions europees, previstes per al 25 de maig del 2014, podrien tenir una participació més elevada que d'altres perquè la gent s'adona que a la UE "es prenen decisions importants que necessiten d'un control democràtic". El líder liberal creu que els demòcrates han de "redoblar esforços" per explicar als ciutadans "com n'és d'important Europa per a les nostres vides" i que cal més coordinació dels partits a nivell "supranacional".
Watson es mostra "molt preocupat pel creixement de partits populistes i extremistes" com el Front Nacional, a França; Albada Daurada, a Grècia, o l'UKIP, al Regne Unit, perquè "són un perill per a la democràcia". "La democràcia és essencial si hem de sortir d'aquests temps difícils conjuntament", remarca.