Tribunal Europeu de Drets Humans frena desallotjament d’un bloc del ’banc dolent’ ocupat per la PAH

El desallotjament del bloc ocupat de Salt (Gironès) previst per a aquest dimecres ha quedat aturat. El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, ha respost el recurs presentat per l'advocat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Benet Salellas, i de manera cautelar (vegeu la imatge) ha manat ajornar el desallotjament com a mínim fins al dia 29 d'octubre. L'emoció, l'eufòria i els crits s'han desfermat entre el miler de persones vingudes d'arreu per donar suport a les famílies que viuen al bloc. El tribunal sosté que fer-les fora seria una infracció d'un dret internacional com és el de l'habitatge. L'Estat té ara vuit dies per acreditar que ha adoptat mesures per garantir-lo.

En declaracions a RAC1, la portaveu de la PAH, Ada Colau, ha celebrat la decisió de la justícia europea. Colau creu que la decisió suposa "un precedent molt important". "Estem parlant d'un bloc sencer que és un exemple dels pisos rescatats amb diners públics, un emblema de l'espoli que s'està fent als ciutadans d'aquest país".

La PAH de Girona va ocupar el març passat aquest bloc de pisos situat al costat de l'Hospital Santa Caterina de Salt per cedir-lo a famílies desnonades. L'edifici és de nova construcció, propietat del Banc Mare Nostrum i que va passar a mans del Sareb, l'anomenat 'banc dolent'. L'acció es va fer per sorpresa, de manera indefinida i envoltada d'un fort secretisme per evitar que la policia aturés l'ocupació. Els pisos portaven tres anys buits.

Membres de la PAH, sindicats, partits, bombers, activistes i societat civil es preparaven aquest matí per "resistir fins al final" al bloc ocupat de Salt. Cap dels intents per aturar el desallotjament de les 43 persones que viuen a l'edifici havia prosperat fins ara, i l'ordre d'expulsar-los dels pisos que van ocupar fa gairebé set mesos semblava imparable. L'ordre judicial, dictada per l'Audiència de Girona, fixava el desallotjament per a aquest dimecres a les 9 del matí.

16-X-13, ara