la pitjor corrupció, la d’un govern impune i prepotentement ineficient

> el Projecte Castor provoca creixents terratrèmols a Vinarós i el Delta de l’Ebre

Ara, sense presses, imagina’t que ets tu, i no una empresa del Florentino Pérez ben connectada amb polítics de tot color, qui tira endavant un negoci sense haver previst tots els riscos possibles per a tercers i sense haver estudiat el que semblava obligat i de sentit comú. Què creus que et passaria? Exacte: et cauria tot el pes de la llei a sobre, abans que poguessis començar i, com és normal, t’exigirien fer les coses bé, perquè vivim –en teoria– en un Estat de dret on les administracions públiques vetllen –se suposa– perquè els interessos generals no siguin vulnerats, sobretot en tot allò que afecta la salut i la seguretat de la ciutadania.

Però vivim sota els poders que vivim i no som precisament suecs, ni tan sols alemanys. I passa el que passa. Ni la gent ni els alcaldes de les comarques afectades pels sismes provocats pel projecte Castor d’emmagatzematge de gas poden entendre per quin motiu el Govern espanyol no va fer cas a qui va demanar que es fessin estudis geològics complets sobre l’impacte que podia tenir aquesta obra, en tot allò vinculat a l’activitat sísmica. L’assumpte és més greu que no sembla, perquè ningú no sap, per exemple, per quina raó el projecte en qüestió no va poder ser avaluat per l’Institut Geològic de Catalunya. El Ministeri de Medi Ambient va donar el vistiplau a la declaració sobre l’impacte mediambiental d’aquest magatzem de gas a finals del 2009, en la darrera etapa del Govern del socialista Zapatero, que s’omplia la boca de grans paraules com diàleg, transparència i participació. És curiós, aquesta declaració parla de la salut de les nostres amigues les tortugues però no aborda la possibilitat d’impactes sísmics. Sort en vam tenir dels programes televisius del gran Rodríguez de la Fuente.

Fem-nos la pregunta que es faria en un cas així un columnista del nord d’Europa o dels Estats Units: qui dimitirà per aquest desastre? Fixeu-vos que dono per descomptat que dimitirà algú aviat, tot i que és possible que el responsable polític que va permetre aquest projecte ja no ocupi el càrrec i campi per una altra banda. I els tècnics al servei del poder públic? Se suposa que l’Estat sempre és responsable davant els ciutadans, governi un partit o un altre. Seran destituïts els incompetents i frívols funcionaris que van abonar un informe mediambiental a mitges o es dirà que tot va ser fet d’acord amb el que marcaven les normes i el costum? Demanarà perdó públicament algun alt càrrec ministerial i algú rellevant de l’empresa impulsora de Castor? Donarà la cara Florentino? Què val la salut i la seguretat de les persones? És una pregunta política que avui interessa als habitants preocupats d’Alcanar i de Vinaròs, i també els de Tarragona i altres poblacions. Aquest desgavell és una forma de corrupció, la pitjor de totes.

4-X-13, Francesc-Marc Álvaro, lavanguardia