tan senzill com donar sang

El nostre objectiu continua sent treballar amb esforç i entusiasme perquè la leucèmia sigui una malaltia guarible”. Amb aquesta frase, el tenor Josep Carreras resumeix els nous anhels i metes que es planteja la fundació que porta el seu nom, que celebra 25è aniversari de la seva creació. I els objectius són ara, més que mai, eixamplar el nombre de possibles donants de medul·la òssia per combatre la leucèmia i donar una nova oportunitat a la vida d’aquests malalts.

La fundació persegueix sobretot eliminar els obstacles que fan que els ciutadans encara es mostrin remisos a registrar-se com a possibles donants de medul·la òssia. Es tracta moltes vegades d’una barrera psicològica, fruit del desconeixement, perquè ferse donant i registrar-se com a tal és tan senzill com donar sang.

Només es necessita donar-se d’alta en el registre de donants de medul·la òssia, per la qual cosa n’hi ha prou amb tenir entre 18 i 55 anys. Una opció és anar a un hospital per fer-se una anàlisi de sang o assessorar-se a la Fundació Josep Carreras per recollir i fer entrega del petit equip amb una prova de saliva.

Algun dia les persones que s’han donat d’alta en el registre podran rebre la trucada de l’hospital; i és llavors quan podrà concretar-se aquell gest de solidaritat que pot donar una nova oportunitat a malalts. Noves anàlisis confirmaran si el donant és plenament compatible per revitalitzar la sang de la medul·la òssia (que recorre els ossos) de la persona malalta.

El registre de la Fundació Josep Carreras té 121.000 donants, però amb la nova campanya de sensibilització espera que, d’aquí un any o any i mig, pugui arribar als 250.000 donants a Espanya. És relativament difícil que la sang sigui compatible amb el malalt de leucèmia i per això cal disposar del màxim nombre de donants; perquè com més n’hi hagi, més oportunitats hi haurà de trobar un donant plenament compatible. “Els 121.000 donants són un nombre que encara està lluny de les xifres d’Alemanya, França i Itàlia, que en tenen més de 600.000. No ens podem permetre aquesta diferència”, diu Carreras. El registre de donants de medul·la òssia, creat per la fundació el 1991, permet tenir accés als més de 21 milions de donants de medul·la òssia disponibles a tot el món.

Carreras explica que en els últims 25 anys s’ha avançat de forma espectacular en el combat contra la leucèmia, però encara un de quatre nens i la meitat dels pacients adults no aconsegueixen vèncer la malaltia.

Moltes vegades, la mortalitat dels malalts es deu a complicacions derivades de la toxicitat dels tractaments i dels seus efectes secundaris. “Aquests 25 anys han estat plens de reptes i il·lusions; de decepcions quan perdem un nen, i d’emoció quan salvem la vida d’un pacient gràcies al registre de donants”, ha reflexionat Carreras. Durant aquests 25 anys –gràcies al registre de donants– s’han pogut localitzar 7.500 donants plenament compatibles de medul·la òssia disposats a fer el trasplantament, i d’ells s’han concretat 3.800 transfusions a Espanya. A més, fora d’Espanya s’han dut a terme 1.800 trasplantaments. La fundació ja té 45.000 socis.

Per commemorar l’aniversari, la Fundació Josep Carreras ha promogut el documental La fleur, amb el qual busca “emocionar, sensibilitzar i estimular la solidaritat” dels ciutadans. Dirigit pel periodista Xavier Bosch, ha tingut la col·laboració de testimonis de pacients, familiars, investigadors i professionals implicats en els trasplantaments de medul·la òssia. A més de Carreras, també hi apareixen persones destacades, com Felipe González, els tenors Plácido Domingo i Jonas Kaufmann, i el futbolista Leo Messi. “L’emoció que tinc quan sento cantar Carreras s’ha fet petita en veure la feina que fa a la fundació”, ha assegurat Bosch.

El documental es pot veure al web Noleucemia.org; també es va poder veure ahir en una presentació privada en el Liceu per més de 1.500 persones, i serà emès avui per La 2 de TVE.

El nom de La fleur fa referència al fragment del mateix nom de l’òpera Carmen, de Bizet, que Carreras va interpretar donant vida a Don José. La flor que va llançar Carmen va captivar Don José i li va canviar la vida. També la vida va canviar per a Carreras, que ha trufat les seves gires de concerts benèfics i ha ramificat la seva fundació a Seattle, Suïssa i Alemanya. “Quan vaig emmalaltir, la societat es va abocar en mi, i per això he intentat tornar les mostres d’afecte de la gent i la dedicació de la comunitat mèdica i científica”, diu.

20-IX-13, A. Cerrillo, lavanguardia