manipulacions del PP en el cas Bárcenas

     Un dels dos portàtils que Luis Bárcenas utilitzava al PP va ser formatat el 3 de juliol passat, és a dir, sis dies després que l’extresorer ingressés a presó pel cas Gürtel. Així ho van declarar ahir davant el jutge Pablo Ruz els pèrits informàtics de la policia encarregats de l’assumpte. L’advocat del partit, Alberto Durán, va assegurar el 20 d’agost que l’organització havia formatat i, per tant, esborrat el contingut del disc dur d’aquest ordinador (un MacBook) després que, a l’abril, un jutge de Madrid hagués arxivat una denúncia de Bárcenas contra el PP per suposat “robatori” dels dos aparells. Durán va atribuir el buidatge del Mac (l’altre, un PC, va ser destruït) a la decisió d’assignar-l’hi a un altre empleat de la casa.

  En conèixer la declaració dels pèrits, el PP va afegir ahir a la nit que la formatació en qüestió es va efectuar quan l’ordinador ja havia estat assignat a aquest altre treballador. El partit va subratllar que l’anàlisi pericial no contradiu la informació aportada a l’agost per l’advocat Durán.

Els pèrits van confirmar ahir, d’altra banda, que els arxius continguts en la memòria informàtica o pendrive que Bárcenas va lliurar al jutge amb part de la presumpta comptabilitat B del partit van ser creats en diferents moments dels anys 90, i no posteriorment. Això significa que, amb l’excepcions d’alguns apunts estranyament anotats amb mesos d’antelació, les dades es van introduir en les dates dels ingressos i despeses corresponents; no es van fabricar després.

   La que va ser secretària de Bárcenas quan era tresorer, Estrella Domínguez López, va testificar que a finals de l’any passat va llençar a les escombraries l’agenda en què anotava les cites del seu cap amb altres persones, inclosos suposadament els donants de l’organització. Va afegir que ho va fer sense que ningú l’hi demanés i perquè va pensar que els dietaris no servien per a res. La secretària, ocupada encara al PP, va reconèixer que el tresorer li va demanar el 2009, després de ser imputat a Gürtel, que guardés les agendes fora de la seu popular. El 2011 les hi va demanar, suposadament per fer còpies, i les hi va tornar al cap d’un temps.

L’advocat de Bárcenas, Javier Gómez de Liaño, va llegir davant el jutge uns missatges de mòbil en els quals l’esposa de l’extresorer demanava les agendes a Domínguez i ella responia que no les tenia i que eren a mans del PP, segons fonts jurídiques. Els SMS són del 14 de juliol, vigília de la declaració més explosiva de Bárcenas. Liaño va deixar veure una còpia de les agendes. Les acusacions van vaticinar que aviat aquests papers veuran la llum.

11-IX-13, F. García, lavanguardia

El jutge Pablo Ruz creu que el PP va poder incórrer en un delicte d’encobriment en destruir els discos durs dels dos portàtils que Luis Bárcenas utilitzava a la seu de la formació. El magistrat va ordenar ahir el trasllat dels fets als jutjats de Madrid, en no ser competent l’Audiència Nacional, per tal que el jutge a qui correspongui l’assumpte determini definitivament si ha d’imputar el responsable o els responsables del buidatge dels ordinadors.

Ruz tampoc no descarta que el PP incorregués en un delicte de danys informàtics en haver destruït un suport que, segons una factura aportada per la formació, potser no pertanyia ja a l’entitat política sinó a Bárcenas: la factura correspon al pressupost encarregat pel mateix Bárcenas l’octubre passat per substituir un dels discos durs, i en ella s’identifica l’extresorer com “el client”.

Amb el cautelós to que el caracteritza, Pablo Ruz es refereix al possible encobriment assenyalant l’“absència d’irracionalitat quant a l’apreciació d’indicis que poguessin conduir a l’eventual encaix dels fets denunciats en l’article 451.2 del Codi Penal”. Aquest precepte castiga amb fins a tres anys de presó qui “oculti, alteri o inutilitzi el cos, els efectes o els instruments d’un delicte per impedir-ne el descobriment”.

El jutge destaca el fet que el PP destruís els discos durs en qüestió després del 21 d’abril, data en què un jutge madrileny va arxivar la denúncia per robatori que Bárcenas havia presentat contra el PP per la presumpta sostracció dels ordinadors. El fet important és que aleshores el partit coneixia perfectament –addueix Ruz– les imputacions sobre els pagaments i cobraments suposadament il·lícits registrats als papers de Bárcenas i el possible caràcter de prova que, en relació amb aquests apunts comptables, tenien els continguts dels portàtils de l’extresorer.

Sobre el possible delicte de dany informàtic, Pablo Ruz assenyala la possibilitat d’atribuir-l’hi al Partit Popular com a persona jurídica; en tal cas, el partit afrontaria una multa.

La resolució del jutge corregeix l’informe del fiscal anticorrupció encarregat del cas, Antonio Romeral, qui es va oposar a la petició de les acusacions d’investigar el buidatge dels portàtils en considerar que no seria útil per a la causa i sí que podria dilatar-la.

El magistrat, aquesta vegada d’acord amb el fiscal, requereix a Bárcenas que aporti el disc dur que va substituir pel seu compte l’octubre del 2012, si el conserva.

Ruz també accedeix a la petició de les acusacions de citar com a testimoni el cap de seguretat del PP, Antonio de la Fuente, perquè –el proper dia 30– declari en relació amb les visites que diferents empresaris van fer tant a Luis Bárcenas, quan era tresorer, com al seu antecessor al càrrec, Álvaro Lapuerta.

20-IX-13, F. García, lavanguardia