Emilio Botín guareix al Banc Santander a l’imputat Rodrigo Rato
L’expresident de Bankia, Rodrigo Rato, es reincorpora al consell assessor internacional de Banco Santander. Rato ja va formar part d’aquest organisme durant dos anys, des del gener de l’any 2008 fins a finals del 2009, quan el Partit Popular el va nomenar president de Bankia i va haver d’abandonar totes les seves funcions directives en altres entitats financeres.
Fonts oficials de l’entitat presidida per Emilio Botín apunten que “Rato no formarà part del consell d’administració, ni tindrà poder executiu”. I afegeixen: “Formarà part d’un comitè assessor amb un perfil molt internacional”. Aquest organisme, segons recull la memòria del 2012 de la mateixa entitat financera, va dur a terme “dues reunions el 2012 en què s’han tractat, entre altres assumptes, l’evolució dels resultats del grup, la situació i perspectives a la Unió Europea, els resultats de les eleccions als EUA i el seu impacte en l’economia, així com l’evolució de l’economia espanyola i els avanços en la reforma del sistema financer”.
Constituït el 1997, entre els membres que l’integren destaquen “membres de diferents nacionalitats i de diverses àrees d’activitat, tots externs al banc”. Entre ells hi ha membres destacats de la política internacional i directius de grans corporacions. D’aquests últims destaquen el president de Total Trading Geneve, Bernard de Combret; el president i director general del grup Modelo a Mèxic, Carlos Fernández; l’expresident del grup Dragados Santiago Foncillas; l’expresident del Royal Bank of Scotland George Mathewson; el president del grup Masaveu, Fernando Masaveu; el president de France Telecom España, Luis Alberto Salazar-Simpson; així com el president de la Fundació Banco Santander, Antonio Escámez. Mentre que pel costat de la política, s’asseuen en l’esmentat consell l’exambaixador dels EUA a Espanya Richard N. Gardner i l’ex-primer ministre portuguès Francisco Pinto. El consell assessor està presidit per Antonio Fernández, del grup Modelo.
Fonts de l’entitat no van voler revelar quant cobrarà pel nou càrrec. Quan li va trucar Emilio Botín per primera vegada, després de la seva sortida del Fons Monetari Internacional, va transcendir que aquest càrrec estava remunerat amb uns 200.000 euros.
Aquest nomenament és el segon a què accedeix Rato, després de la seva sortida de l’entitat bancària ara nacionalitzada. Telefónica també el va nomenar a començaments d’any conseller assessor per a Llatinoamèrica i Europa.
El maig del 2012, Rato va dimitir de la presidència de Bankia i va ser substituït per José Ignacio Goirigolzarri. En aquests moments, Rodrigo Rato està imputat per presumptes delictes que van portar a la fallida l’entitat financera, que va haver de ser rescatada per l’Estat injectant-hi més de 22.000 milions d’euros i traspassant els seus actius i crèdits immobiliaris morosos al banc dolent, la Sareb.
18-IX-13, C. Lafraya, lavanguardia