el PP saboteja el seu propi Govern (el primer sembla que incorrupte) a València

    La direcció del PP va obligar ahir el president valencià, Alberto Fabra, a demanar per tercera vegada un ajornament de la votació que havia de celebrar avui el Congrés per iniciar el procés de reforma de l’Estatut Valencià. Es tractava d’una iniciativa, aprovada per unanimitat a les Corts Valencianes, en què es demanava que es reconegués el criteri de població per establir el finançament just de la Comunitat Valenciana, en línia amb els estatuts de Catalunya i Andalusia. Es pretenia, en aquest sentit, “blindar” les inversions estatals. Tanmateix, l’Executiu de Fabra sabia que el PP anava a votar contra de la proposta a la Cambra Baixa espanyola. Una escenari que hauria deteriorat greument el discurs del president valencià sobre el finançament. El PSOE, CiU i IU havien anunciat que sí que donarien suport a la demanda dels valencians.

L’excusa que ahir van traslladar els populars valencians era que volen que es debati en el Congrés aquesta iniciativa juntament amb la de reduir el nombre de diputats autonòmics de 99 a 79, que també obliga a reformar l’Estatut. Però fonts d’aquest partit reconeixien que davant la impossibilitat d’aconseguir el suport de Mariano Rajoy a la iniciativa s’ha optat per demanar-ne l’ajornament a través de les Corts Valencianes, que farà avui arribar aquesta petició al Congrés.

La maniobra deixa Fabra en una situació política complexa, ja que el president valencià ha volgut fer del discurs de l’infrafinançament valencià un dels eixos del seu programa. L’oposició del PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià va criticar ahir amb duresa la decisió del president valencià, que van qualificar d’“estafa” als valencians.

10-IX-13, S. Enguix, lavanguardia