Amics de la Gent Gran, la felicitat només amb la teva presència

http://www.amicsdelagentgran.org/
http://www.amicsdelagentgran.org/index.php/es/voluntariado/como-hacerse-voluntario
http://www.amicsdelagentgran.org/ayudanos/formulario_donaciones.html

L’ oenagé Amics de la Gent Gran va fer ahir una crida per captar voluntaris disposats a dedicar un parell d’hores a la setmana a alguna de les onze persones grans de les ciutats de Badalona i Santa Coloma de Gramenet que demanen una mica de companyia, que se senten soles. No cal una preparació prèvia especial, amb prou feines una mica de paciència, ganes de donar un cop de mà. La idea és arribar a casa seva, escoltar-los una estona, donar-los conversa, no deixar que a poc a poc es vagin tancant en un món cada vegada més petit.

Són principalment dones d’entre 80 i 85 anys, que disposen de pensions d’entre cinc-cents i sis-cents euros i amb alguns problemes de salut... Del que es tracta és de cuidar una mica les seves emocions. Una mica d’atenció els pot millorar la qualitat de vida i l’estat d’ànim d’una manera sorprenent. Una persona sola, una persona que es troba sola contra la seva pròpia voluntat, s’abandona molt més, es cuida molt menys.

A més, segons diuen les fonts d’Amics de la Gent Gran, l’aïllament social no té només efectes negatius sobre la salut psicològica, sinó que també pot desencadenar un increment de la tensió arterial i altres mals. Les fonts d’aquesta entitat altruista afegeixen que a Badalona i Santa Coloma hi tenen actualment 74 voluntaris dedicats a aquestes tasques, però que, a mesura que els seus detectors de solitud, els seus propis sentinelles de necessitats, graten una mica la vida quotidiana d’aquestes ciutats i moltes més, els nous casos afloren.

Només a la ciutat de Badalona hi viuen prop de 33.000 persones de més de 65 anys. Són el quinze per cent de la població. D’aquestes persones, més de set mil viuen soles, i la immensa majoria són dones d’entre 75 i 84 anys. A Santa Coloma les persones grans representen el disset per cent dels veïns i el vint-itres per cent de les llars unipersonals. Són estadístiques molt representatives de la realitat metropolitana.

Amics de la Gent Gran“La demanda d’aquests serveis no té res a veure amb el fet que s’estigui acabant l’estiu i la gent estigui cada dia més ocupada, sinó amb una tasca de detecció de les necessitats molt més efectiva. Com més furguem en la realitat, més casos de solitud descobrirem. El cert és que fins no fa gaire aquest problema era considerat una qüestió menor. Si la persona en qüestió tenia un familiar més o menys a prop es donava per fet que tenia companyia”.

Solitud i aïllament són problemes que tendeixen a soterrarse, a amagar-se… a mirar el carrer des de la finestra, sense que ningú no se n’adoni, amb el televisor encès com a teló de fons. “Afortunadament –acaben les fonts–, la gent està cada dia més conscienciada, més predisposada a donar un cop de mà als altres, sobretot la gent jove. En principi tothom pot presentarse com a voluntari per a aquestes tasques. Nosaltres farem una sèrie d’entrevistes per escollir els candidats més idonis i els proporcionarem la formació adequada, els donarem uns quants consells”.

27-VIII-13, L. Benvenuty, lavanguardia

ALBERT ARMENGOL / AMICS DE LA GENT GRAN Mujeres de 80 a 85 años son las más afectadas por la soledad