(per Bárcenas?) el Ministre Margallo lidera el patrioterisme espanyolista davant el perillós... Gibraltar
El conflicte que des de fa dies provoca tibantor entre Espanya i el Regne Unit pels exhaustius controls duaners de la policia espanyola i que han provocat la protesta oficial de Londres té pinta de no afluixar i menys després de les declaracions del ministre d’Exteriors, José Manuel-García Margallo, que va anunciar que “els controls són legals i n’hi haurà més”. Ahir, el Govern de Gibraltar va qualificar les mesures de Margallo d’“amenaces” i les va comparar amb la política envers el Penyal desenvolupada durant les dècades del 1950 i el 1960 “pel règim del dictador Francisco Franco”. “Són les més retrògrades i amenaçadores”, advertia Gibraltar en un comunicat.
Tal com va recollir La Vanguardia divendres, membres del gabinet d’Exteriors britànic, el titular del qual és William Hague, es van veure amb diplomàtics espanyols pels “controls desproporcionats, injustificats i inacceptables” de “fins a set hores”. Tot indica que aquests controls policials s’han intensificat com a resposta a la col·locació per part de Gibraltar d’uns 70 blocs de formigó, segons la denúncia espanyola, que incorporen unes barres de ferro en aigües en les quals pescaven els pescadors gaditans. La forma dels blocs i els sortints metàl·lics impedeixen que els pesquers pesquin perquè es trencarien les xarxes. Gibraltar afirma que té jurisdicció sobre tres milles nàutiques al voltant del Penyal, una cosa que no reconeix Espanya, atès que en virtut del tractat d’Utrecht del 1713 (del qual es van complir 300 anys fa 20 dies) només admet la sobirania gibraltarenya sobre les aigües del port.
A tot això s’hi afegeix la publicació per un web de les identitats i fotografies dels policies que s’encarreguen del control duaner, cosa que ha fet augmentar la tensió entre els dos governs. Anirà a més? Margallo no només va defensar els controls, sinó que va anunciar que seran més exhaustius encara, que s’investigarà fiscalment els gibraltarenys (popularment coneguts com a llanitos) que tenen propietats a Cadis, i fins i tot va anunciar que el seu ministeri es planteja “restringir vols” i també una taxa de pas pel reixat. “Si per controlar com cal el reixat es produeixen retencions i congestions, potser caldria anar pensant, que és el que estem fent, a crear una taxa de 50 euros per entrar i 50 euros per sortir. Aquesta recaptació ens aniria molt bé per ajudar els pescadors damnificats per la destrucció dels caladors”, va avançar. En una entrevista a ABC, García-Margallo es mostra contundent: “Els nostres controls són legals i n’hi haurà més (...) Gibraltar ha d’entendre que amb aquest Govern les coses mai no tornaran a ser així (com amb el socialista). S’ha acabat l’esbarjo”. Va assegurar que si hi ha retencions al reixat és per una qüestió duanera: “És la nostra obligació controlar exhaustivament el contraban, el blanqueig de diner i el tràfic il·lícit . Ens ho exigeix la nostra pertinença a Europa. Gibraltar no és territori Schengen. També és la nostra obligació –va afegir– controlar les irregularitats fiscals, per exemple inspeccionant els prop de 6.000 gibraltarenys que tenen propietats a Sotogrande”.
La bateria de possibles mesures i de l’enduriment dels controls al reixat va provocar la reacció del Govern britànic, que ahir va mostrar la seva “preocupació” pels comentaris de García-Margallo. Un portaveu del Ministeri britànic d’Exteriors va dir que el seu Govern estava “avaluant” els comentaris. “Com hem dit, no comprometrem la nostra sobirania sobre Gibraltar, ni el nostre compromís amb el seu poble. Continuem utilitzant totes les mesures necessàries per salvaguardar la sobirania britànica”, va indicar el portaveu.
A l’intercanvi de declaracions entre representants dels executius s’hi va sumar ahir la queixa de diversos sindicats policials, que van sol·licitar al Govern espanyol que “faci alguna cosa més” per la situació dels agents que treballen al reixat i que, segons han denunciat, se senten “aclaparats” i “en tensió” (paraules amb les quals coincideixen Antonio Labrado, portaveu de la Confederació Espanyola de Policia, i José María Benito, del Sindicat Unificat de Policia).
5-VIII-13, lavanguardia