l’Uruguai legalitza el cultiu i la venda de marihuana

Un petit país de poc més de tres milions d’habitants està a punt de convertir-se en productor legal de marihuana. El Congrés uruguaià va aprovar ahir a la matinada, hora espanyola, una llei pionera que autoritza el cultiu, la distribució i la venda d’aquesta droga. A falta de la seva ratificació pel Senat, la norma ha generat polèmica al país des del seu anunci l’any 2011 pel president José Mujica, principal impulsor de la iniciativa.

La legislació uruguaiana ja permetia el consum de marihuana i el seu cultiu en quantitats molt petites per a ús personal i medicinal, segons una norma aprovada l’any 1974, durant la dictadura. Tanmateix, si la nova llei acaba sent promulgada, com és previsible, l’Estat passarà a controlar el mercat del cànnabis, que fins ara és il·legal. L’objectiu de l’Executiu progressista del Front Ampli és posar fi al narcotràfic.

El text preveu la creació d’un organisme públic regulador que s’encarregarà de concedir les llicències per a les plantacions de marihuana i de regular i supervisar tot el procés de comercialització. La droga serà dispensada a farmàcies autoritzades i els consumidors hauran de registrar-se. Cada ciutadà podrà comprar un màxim de 40 grams al mes. A més, la llei autoritza que els particulars també puguin conrear el cànnabis i posa el límit de sis plantes per casa sempre que en conjunt no superin els 480 grams. Igualment, es permetrà la creació de petits clubs de consumidors.

Una enquesta recent de la consultora Cifra conclou que el 63% dels uruguaians està contra la legalització de la marihuana i només el 26% a favor. Segons el Govern, amb prou feines el 6% dels ciutadans són consumidors de la droga. Si es compleixen els terminis previstos, la norma entraria en vigor abans de final d’any.

Durant la tramitació parlamentària Mujica va suportar les crítiques de l’oposició i l’opinió pública, i en alguns moments va semblar que retiraria la seva proposta. Des dels escons conservadors, els arguments per oposar-s’hi apuntaven un hipotètic augment del consum.

Després de l’aprovació, el president es va mostrar satisfet encara que també prudent. “La llei intenta una regulació, no és que sigui un can seixanta; regular una cosa que ja existeix i que tenim davant els nostres nassos”, va dir Mujica. “S’intenta acabar amb la clandestinitat, identificar i tenir un mercat a la llum del dia”, va justificar el mandatari. “Si el consumidor està identificat podem influir en ell quan es passi de la ratlla; una cosa és que es fumi un porro i l’altra és que s’enfonsi en el vici i ningú no li doni un cop de mà”, va advertir.

Mujica va afegir que mai no ha provat un porro però va argumentar: “He de rejovenir les neurones i adonar-me de quina és la vida dels nois; el consum hi és”. I va insistir que la llei s’emmarca en la “batalla al narcotràfic”. “No direm que la maruja és bona; el que passa és que els que consumeixen no fan cas dels consells, i no per això cal deixar-los de banda”, va afegir. “I són darrere de l’aventura de comprar-li al narcotraficant perquè és clandestí. I encara que és clandestí, l’olor se sent per totes bandes”, va concloure Mujica.

2-VIII-13, R. Mur, lavanguardia