3 directors d’Institut de Mô destituïts (i 1 d’Inca renunciat) per la política lingüística del Govern Bauzá

      El govern balear, presidit pel popular José Ramón Bauzá, ha suspès de responsabilitat i sou els directors de tres instituts de Maó (Menorca) per haver-se negat a aplicar el decret de tractament integral de llengües, que fulmina la immersió lingüística i relega el català. La conselleria d'Educació ha obert un expedient disciplinari als responsables dels IES Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant i Pasqual Calbó i Caldés per “desobediència oberta a les ordres o instrucció d'un superior”.

Des de la conselleria d'Educació, la seva titular, Joana Maria Camps, assegurava ahir que s'havia vist forçada a prendre la dràstica decisió perquè els directors destituïts són “representants de l'Estat i han de fer complir la normativa”. Camps és conscient del malestar que ha creat entre la comunitat educativa balear la mesura. I ahir va esquivar una protesta que havien organitzat coincidint amb la seva visita a una escola d'Es Castell avançant-la tres hores per driblar la mobilització.

El descontentament de la comunitat educativa amb el decret de llengües es va fer palès des del moment que es va plantejar i, sobretot, quan es va aprovar l'abril passat. Als tres destituïts pel govern del PP s'hi ha d'afegir el director de l'IES Berenguer d'Anoia, d'Inca, que va presentar la seva renúncia després que Educació li demanés que modifiqués el projecte lingüístic del centre aprovat pel consell escolar perquè s'adaptés al decret de llengües.

2-VIII-13, elpuntavui

Els directors fulminats per la conselleria d'Educació ja estan començat a rebre les primeres mostres de solidaritat. El sindicat majoritari en l'ensenyament, l'STEI-i, acaba de denunciar "l'inici de la campanya de repressió" per part d'Educació contra les escoles que no s'estan aplegant a les directrius del PP. El portaveu de l'STEI-i, Biel Caldentey, ha mostrat tota la seva solidaritat als tres directors destituïts de Maó per no aplicar el decret de llengües i ha posat al seu abast el serveis jurídics de la central.

L'associació de pares i mares COAPA també ha mostrat el seu suport als equips directius sancionats. El seu portaveu, Jaume Ribas, ha denunciat que la conselleria "s'està botant la LOE, en intentar obligar els centres escolars a aprovar uns projectes educatius que han de ser validats pel Consell Escolar".   

A més a més, ha anunciat que estudien querellar-se contra la consellera Joana Maria camps "per ús indegut" de la normativa, ja que consideren que obligar un equip directiu a acceptar les esmenes de la Conselleria "ataca l'autonomia dels centres escolars".

Així mateix, CCOO ha sortit a denunciar públicament "les pràctiques totalitaristes" del PP. El portaveu educatiu de CCOO ha qualificat Educació de "conselleria-gestapo" i ha denunciat que el PP "només col·labora en incrementar el clima de crispació que tants incendis ha provocat aquest curs escolar".

Igualment, el PSIB de Menorca ha expressat el seu suport als Consells Escolars dels tres centres educatius sancionats. "Destacam la valentia de la comunitat educativa dels centres menorquins, que han reiterat la validesa dels seus projectes lingüístics en favor dels interessos dels alumnes", asseguren els socialistes menorquins.

Finalment, reclamen a la conselleria "que escolti la multitud de veus que adverteixen sobre les conseqüències negatives que pot ocasionar en l'alumnat la precipitació amb que volen aplicar el TIL". Finalment, creuen que el decret de llengües "només pretén acontentar, amb un rerafons ideològic més que clar, alguns grupuscles".

31-VII-13, A. Zurimendi, arabalears